Izvor: JUGpress.com, 14.Jul.2023, 22:44

Ove godine ne Paradajz festu i Makedonci

LEBANE

Od ove godine Paradajz fest ima karakter međunarodnog, zato što imamo i izlagače iz susedne Severne Makedonije, rečeno je na konferenciji za medije održanoj danas u Domu kulture „Radan“ u Lebanu, na kojoj je najavljena ova manifestacije , koja će biti održana od 21. do 23. jula.

O festivalu i novinama od ove godine govorili su: predsednik organizacionog odbora Goran Lazarević, direktorka Doma kulture „Radan“ Ivana Krstić i direktor Turističke >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << organizacije opštine Lebane Marko Denić.

„Od ove godine naš festival ima karakter međunarodnog, zato što imamo i izlagače iz, nama susedne, Severne Makedonije, koji će na dva štanda izložiti njihove proizvode, kako bi ujedno i mi videli čime oni raspolažu, kakvi su to njihovi proizvodi od paradajza i da i naši proizvođači na licu mesta uporede njihove sa našim proizvodima“, rekao je Goran Lazarević.

Umesto tri takmičarske kategorije, kako je bilo prošle godine, ove godine će biti četiri.

Pored takmičenja u najlepše dekorisanoj tezgi, najtežem paradajzu i najukusnijem jelu od paradajza, ove godine učesnici će se takmičiti i u spremanju najukusnije salate od ovog povrća.

Ekipe učesnika u takmičenjima biće brojnije nego prošle godine kada se takmičilo sedam ekipa. Ove godine će se takmičiti čak 20 ekipa. Za svakog učesnika korišćenje tezgi će biti besplatno, kao i prošle godine.

„Svakom takmičaru obezbeđujemo besplatno, kako mi to zovemo, kube za pripremanje tog jela i šerpu, koju oni nakon tog korišćenja, nakon što se završi takomičenje nose sa sobom kući“, rekao je Lazarević.

Proizvođači paradajza su se ove godine odazvali u mnogo većem broju nego ranijih godina. Prošle godine je bilo 28 štandova izlagača, a ove godine će ih biti 60, kaže direktor TOL Marko Denić.

„Zainteresovanost izlagača je sa svih strana, iz čitave Srbije, Čak dolaze iz Vojvodine, Kragujevca, Kraljeva, Sremske Mitrovice. Tako da sve to govori da je Paradajz fest jedinstveni događaj ovde kod nas“, rekao je on i dodao da je ovogodišnji slogan Paradajz festa „Dođi, vidi, probaj, doživi“.

Zbog tehničkih ograničenja neće pevati Halid Bešlić , umesto njega nastupiće Milica Pavlović.

„Po procenama policije sa prošlogodišnje manifestacije, to je bio broj za sva tri dana između 20 i 25 hiljada posetioca. Imajući u vidu da su sada najave i pozivi koje imamo od strane posetioca i po pitanju informacija za potencijalni smeštaj, za slobodne stolove u kafićima, kafanama, očekujemo veću posetu, da taj broj bude veći“, rekao je Lazarević, i dodao da su njihova očekivanja da na festivalu bude oko 30 hiljada ljudi.

Opština Lebane će ovogodišnji festival finansirati sama, bez učešća Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a troškovi će se znati po završetku festivala.

Organizatori pozivaju građane Lebana da na festival dolaze pešaka, da bi očekivani gosti iz okolnih mesta imali gde da parkiraju svoja vozila. Oni takođe upozoravaju građane na pojačane kontrole policije i apeluju na vozace da ne koriste alkohol.

Pored postojećih parking mesta u Lebanu, za posetioce festivala biće otvorene i kapije parkinga kod osnovnih i srednjih škola, biće omogućeno parkiranje i kod pijace, kao i u blizini stočne pijace, a novi vlasnik hotela Caričin grad otvoriće svoj parking za posetioce za vreme trajanja festivala, rečeno je danas. (kraj) JS/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.