Izvor: Radio 021, 07.Maj.2021, 21:06

Otvoren Fest

Dodelom počasnih nagrada "Beogradski pobednik", za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, glumcu Radetu Šerbedžiji i reditelju Puriši Đorđeviću, i projekcijom filma "Veliko iskopavanje" australijskog reditelja Sajmona Stouna, večeras je u beogradskom Sava centru otvoren 49. Fest.

Scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki, priznanje "Beogradski pobednik" biće uručeno na zatvaranju Festa 16. maja, kada će biti prikazan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i dokumentarni film o njemu "Kreka - Lovac na snove" Slobodana Ivetića.

Proslavljeni glumac Rade Šerbedžija podelio je sa publikom ponos što je deo, kako je naveo, južnoslovenske kinematografije koja se nekad zvala jugoslovenska.

"Fest je bio priznanje Jugoslaviji koja je iznedrila savršeni crni talas u kojem su stvarali Makavejev, Puriša Đorđević, Živojin Pavlović... Jugoslavija je predvodila Pokret nesvrstanih, a Fest je bio mesto na kojem su se prikazivali filmovi i sa Istoka i sa Zapada, iz celog sveta", rekao je Šerbedžija.

Puriša Đorđević je kazao da je dobro što Fest ponovo postoji i što je on na sceni pred publikom.

"Rođen sam 1924. godine na Đurđevdan, ali moram da vam kažem da mi je u planu snimanje novog filma", kazao je Đorđević koji je ispraćen ovacijama publike.

Fest je ove godine podeljen u sedam celina: Glavni takmičarski, Gala, Festovih 50, Fest fokus, Fest 49, Glavni program van konkurencije i Intro Fest.

Glavni takmičarski program obuhvata 18 filmova iz 12 zemalja, među kojima su i tri domaća ostvarenja - "Oaza" reditelja i scenariste Ivana Ikića, "Živ čovek" reditelja Olega Novkovića, za koji je scenario napisala Milena Marković, te "Lihvar" Nemanje Ćeranića, prema scenariju Strahinje Madžarevića.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Džoni Dep u dokumentarnom filmu o Kreki

Izvor: Danas, 08.Maj.2021, 16:40

Dokumentarni film ,,Kreka: Lovac na snove’’ koji prati karijeru poznatog filmskog scenografa Miljena Kljakovića - Kreke, biće prikazan na svečanom zatvaranju 49. Međunarodnog filmskog festivala – FEST, koji se ove godine održava od 7. do 16. maja na nekoliko lokacija u Beogradu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.