ODRŽAN SEDMI “VRMDŽA FEST”: PRIZNANJA I AUTORIMA IZ ISTOČNE SRBIJE

Izvor: TimockeVesti.net, 01.Avg.2023, 05:22

ODRŽAN SEDMI “VRMDŽA FEST”: PRIZNANJA I AUTORIMA IZ ISTOČNE SRBIJE

Sokobanja, 1. avgust – Najbolji autori turističkog, ekološkog i etno kulturnog sadržaja, kao i filmske i televizijske produkcije, prošlog vikenda su nagrađeni na sedmom „Vrmdža festu“ koji je održan u selu Vrmdža kod Sokobanje. Ovaj festival, posvećen turističkom, dokumentarnom i ekološkom filmu, okupio je veliki broj autora iz različitih krajeva Srbije.
Glavna nagrada, Gran pri, pripala je Oliveru Paunoviću, reditelju filma „Zlatibor, planina bogova“ koji je nastao u >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << produkciji „City Production“ iz Niša. Film je osvojio žiri svojom kvalitetnom produkcijom i bogatim sadržajem koji prikazuje lepote planine Zlatibor.

Među nagrađenima je i Danilo Petrović iz udruženja „Badem“ iz Negotina, koji je dobio priznanje za doprinos u očuvanju prirodnog dobra za film „Tunelska pećina Zamna“. Njegov rad prepoznat je kao važan korak ka očuvanju prirodnih resursa i promociji ekološke svesti.
U kategoriji turističkog, ekološkog filma i etno kulture života na selu, nagrađeno je ukupno 35 filmova između 70 koliko je stiglo na festival. Film „Daskaljica“ rediteljke Lidije Krstić, koji prikazuje priču o učiteljici Danieli Pejčić iz Kobišnice, nagrađen je u oblasti etno kulture života na selu. Film je proizvod zaječarskog udruženja „Srećna zvezda“ i ističe značaj obrazovanja i tradicije ruralnih područja.

Specijalno priznanje za estetski kvalitet dobio je film „Vodopadi jugoistočne Srbije“ autora Srboljuba Petkovića iz produkcije „Art Sole Studio“ iz Sokobanje. Takođe, Kristijan Đorđević iz produkcije „Ravenhouse“ iz Sokobanje osvojio je priznanje za afirmaciju istorijskog nasleđa svojim filmom „Vlastelin“.

Posebno priznanje pod nazivom „Petar Lalović“, za naročit doprinos podizanju ekološke svesti na filmu, pripalo je Ruži Helać iz „Vojvođanske zelene inicijative“ iz Novog Sada. Njen film „Probudi se narode“ nagrađen je u kategoriji ekološkog filma, a bavi se borbom ekoloških aktivista iz Šodroš Survivor kampa za očuvanje poslednje zelene oaze u Novom Sadu.

„Sedmi Vrmdža fest“ je privukao veliku pažnju ljubitelja umetnosti i prirode, a nagrađeni autori su svojim delima dokazali da film može biti moćno sredstvo za promociju turizma, ekologije i kulture života na selu. Ovaj festival nastavlja da podstiče stvaralaštvo i ukazuje na značaj očuvanja prirodnog i kulturnog nasleđa Srbije.
Članak ODRŽAN SEDMI “VRMDŽA FEST”: PRIZNANJA I AUTORIMA IZ ISTOČNE SRBIJE se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.