Noviteti i ambicije Festa

Izvor: SEEcult.org, 02.Feb.2015, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Noviteti i ambicije Festa

Beogradski međunarodni filmski festival Fest uvodi u 43. izdanju niz novina kojima će pokušati da vrati staru slavu, a prikazaće ukupno 90 premijernih i 34 reprizna filma, uključujući ostvarenja u tri nova takmičarska programa.

Pod sloganom “Tu smo! U sažvežđu pobednika”, 43. Fest ponudiće od 27. februara do 5. marta filmove u 12 programskih celina, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << počev od francuskog biografskog filma “Sen LoranBertrana Boneloa kojim će svečano biti otvoren, uz dodele nagrada Beogradski pobednik srpskoj glumačkoj divi Mileni Dravić i ruskom reditelju Aleksandru Sokurovu.

Novi umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić, selektor Mladen Đorđević i predsednik festivalskog Odbora i gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević najavili su 2. februara veći broj gostiju nego do sada, među kojima su Džulijan Mur, Ričard Drajfus i članovi ekipa desetak filmova, te povratak nekada ambiciozno najavljivanog, pa zbog finansijskih problema zanemarenog industrijskog segmenta, izražavajući očekivanje da će noviteti Festa doprineti povratku njegovog nekadašnjeg ugleda.

“Očekujemo da ovaj Fest bude bolji od prethodnih. Fest je veliki brend, mezimče ovog grada”, rekao je na konferenciji za novinare Vukosavljević, koji se nada da će Fest povratiti “regionalni primat”.

Vukosavljević je posebno istakao značaj pokretanja nacionalne takmičarske selekcije, uveren da će to pomoći razvoju domaćeg filma.

I Pantelić je istakao da je glavna karakteristika 43. Festa to što postaje “veliki takmičarski festival”, dok je Đorđević istakao da je želja da se gledaoci podsete na zlatno doba Festa. U tom smislu je uveden i provokativni program “Granice” koji je jedan od tri takmičarska, pored međunarodnog i domaćeg.

U Glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova iz Engleske, Mađarske, Turske, Italije, Jordana, Grčke, Rusije, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Gruzije i Čilea, a prema rečima Pantelića, dominiraju filmovi o odrastanju u atipičnim sredinama.

Internacionalni petočlani žiri odlučivaće o nagradama za najbolji film, scenario, režiju, mušku i žensku ulogu, te za najbolji debi. Najbolji film poneće nagradu Beogradski pobednik.

U istim kategorijama, nagrade će biti dodeljene i u okviru novog programa “Srpski film”, a o njima će odlučivati internacionalni petočlani žiri. U toj selekciji biće prikazano nekoliko filmova koji su već imali bioskopsku distribuciju, kao što je “Spomenik Majklu DžeksonuDarka Lungulova, kao i nekoliko premijera, poput filma “Ničije deteVuka Ršumovića. Nekoliko domacih filmova biće prikazao i u programu “Microvawe” koji obuhvata niskobudžetna ostvarenja (do 10.000 evra), među kojima su “PetljaMilutina Petrovića i “IsceljenjeLuke Bursaća.

U Glavnom programu van konkurencije naći će se najvažniji holivudski filmovi i favoriti za Oskara, kao što su “Birdman”, “Foxcatcher”, “Whiplash”, “Still Alice”, “Wild”, “Theory of everything”, “Nightcrawler”. Tu su i najnovija ostvarenja “Magic in the moonlightVudija Alena, “Maps to the starsDejvida Kronenberga, “The CutFatiha Akina, “Second ChanceSuzan Bier, “Jimmy’s HallKena Louča, “Queen and CountryDžona Burmana, “The new girlfriendFransoa Ozona, “The presidentMohsena Makmalbafa

Pravo sa Berlinala stižu filmovi “Body”, “Virgin Mountain” i “As we were dreaming”, a biografski film “PasoliniAbela Ferare, sa Vilijemom Dafoom u glavnoj ulozi, biće prikazan 5. marta na 40-godišnjicu ubistva slavnog italijanskog reditelja.

Program “Granice” oslanja se na tradiciju prisustva subverzivnog filma na Festu koja datira još od samih početaka 70-ih i programa “Konfrotacije” koji je uređivao Dušan Makavejev, te kasnijeg programa “Vidici” Radoslava Zelenovića i selekcije koju je 80-ih, 90-ih i 2000-ih uređivao Miroljub Vučković.

Selektor Mladen Đorđević, reditelj nagrađivanog provokativnog filma “Život i smrt porno bande”, posebno je izdvojio tri filma koja će biti prikazana u ponoćnim terminima u Sava centru – “R 100” japanskog reditelja Hitošija Macumota, zatim provokativni nemački triler “Samuraj” mladog debitanta Tilla Kleinerta, koji će biti gost Festa, te horor komedija u formi rijalitija “Šta radimo u tami?”, pobednički film kultne selekcije “Midnight madness” u Torontu 2014, koji prati život jedne novozelandske vampirske porodice.

Među filmovima u programu “Granice” je i dokumentarac “U podrumuUlriha Zajdla, koji je prikazan 2014. u Veneciji, a najavljen je i na ZagrebDoxu, a govori o skrivenim ljudskim opsesijama koje akteri u tajnosti ispunjavaju u podrumima svojih kuća. Tu je i festivalski hit “Devojka se vraća sama” (Ana Lily Amirpour) - “iranski vampirski špageti vestern”, te novi film “Bela ptica” kultnog reditelja Grega Arakija, koji inventivno i pronicljivo slika savremeno američko društvo i njegove frustracije.

Predsednik žirija programa “Granice” je reditelj Đorđe Kadijević, a filmove će ocenjivati i urednik filmskog programa RTS-a Nikola Popević i filmski kritičar i urednik izdavačke delatnosti u Filmskom centru Srbije Miroljub Stojanović.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.