Izvor: BalkanRock.com, 22.Jun.2015, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niški kej proslavio muziku

The Sticky Licks; Foto: Ivana Božić

Premda su po celom Nišu sinoć održavane mini manifestacije u okviru proslave Svetskog dana muzike, mini fest na Amfiteatru na keju, čiji je jedan od ponosnih ko-organizatora udruženje građana Balkanrocka, je ipak okupio najveći broj poštovalaca muzike.

Music Land band

Uzevši u obzir da je mesto održavanja ovog kombinovanog koncerta Nišlijama već sasvim dovoljno atraktivno i to da ulaznica za >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << sam događaj nije potrebna, jasno je zašto je kej pre početka odisao iščekivanjem mnoštva.

Kako to obično biva, domaćin se prvi oglasio. Obradama poznatih hitova, lokalni sastav Music Land bend je otvorio kutiju dobrih vibracija. Bend sačinjen od dece, polaznika ove niške muzičke škole iako je imao tremu, odlično je izneo svoj repertoar. Gitare su prošarale kroz mnoge ruke mladih muzičara ovog sastava, na bubnjevima se smenilo više njih, dok je fantastičan vokal sve vreme plenio. Na posletku, da stvar bude još milija, šestoro hrabre dece iz publike se na bini predstavilo preostaloj publici. Aplauzi su ih ispratili i dočekali sledećeg. Bend je izveo pesme poput “Fly Away”, “It’s My Life”, “After Dark”…

Raindogs

Raindogs, sačinjen od veterana niške scene, zauzim svoju “metal” poziciju i otpočinje southern/stoner/sludge “pražnjenje”.  Ostvarivši saradnju, ove Nišlije su udruženim snagama podigle atmosferu do samog usijanja. Među izvedenim pesmama bilo je tek par “sporijih”, taman koliko da publika dođe do daha. Zanimljiv momenat bili su klinci koji su se nanizali u prvom redu i imitirali zvezde na bini, mrdajući glavama i vrteći kosama.

Pola deset je bio trenutak da se u sličnom maniru nastavi približavanje “tvrđeg” zvuka u muzici publici. Na scenu su stupili gosti iz Knjaževca Hell riders. Već viđeni na mnogim motoskupovima, dobro uvežbani i isto tako raspoloženi dali su tridesetominutni doprinos da to veče svi pamte do u beskonačnost. Dakle, trideset minuta nam nisu dali mira. Začinili su svoj nastup zajedničkom izvedbom pesme Osmog Putnika sa Dejanom Dinićem. Uz stihove pesme “Let na drugi svijet” od Divljih Jagoda završili su svoj deo i štafetu predali dalje kolagama iz Slovenije.

Hell Riders

A kako je odmicalo vreme i približavao se početak jednih od hedlajnera večeri –  The Sticky Licksa, povećavao se i broj ljudi u publici. Jedino inostrano ime na Nišavskom amfiteatru sinoć je dočekano uz aplauze i ovacije. Prve tonove pesme čulo je oko hiljadu ljudi. Tonovi roka, bluza i kantrija su se smenjivali i preplitali. Nešto više od sat vremena bilo je ispunjeno pevanjem, igranjem i ponekim aplauzom. Pored brojnih autorskih pesama kakve su “Things to share”, “No Money blues” i “Ribar”, mogle su se čuti i obrade legendarnih pesama “Ring of fire” Džonija Keša i “Suspicious minds” Elvisa Prislija.

The Sticky Licks

Afro, rege i džez sa perkusionistom Igorom Vincetom, nakon dvadesetak minuta pauze, vraćaju osmeh na lica preostale publike i one nove, tek pridošle. Ubedljivo najduži nastup, i najveseliji, reklo bi se… A kako i ne bi uz zanosne latino ritmove i sveopštu šarenolikost na sceni, koju su krasile i četiri, upravo zanosne, crnkinje. Nizali su se biseri poput: “Find Love”, “We are not aware”, “Sve je u redu”… Igor je u jednom trenu poručio da “nismo svesni koliko smo srećni. Numeru “Let’s Do It” je naglasio i sa ponosom najavio, budući da ju je radio u saradnji sa Femi Kutijem, četiri puta “Grammy” nominovanim nigerijskim muzičarem. Nišlije su je ispratili sa entuzijazmom koji im je sama pesma donela.

Entuzijazam. Početak leta. Dan muzike. Peti “21. jun” koji slavi muziku ipak pokazuje da Niš ima uzlaznu putanju po pitanju kulture.

Igor Vince
Pogledaj vesti o: Fest

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.