Nema lova bez Jocine trube

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2018, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema lova bez Jocine trube

Sombor i Bački Monoštor su izazovi lovišta gornjeg Podunavlja. To su omiljene destinacije pasioniranih turista lovaca kojima pravi doživljaj lova nije bez obrednog zvuka trube kojom se odaje počast divljači. Već 35 godina, lovačku trubu u lovačkim ritualima svira Josip, Joca Đipanov.

Svaka od pedesetak karakterističnih melodija lovačke trube Josipa, Joce Đipanova iz Bačkog Monoštora objavljuje lov odnosno počast divljači ali bez nje decenijama ne počinje ni monštorski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bodrog fest.

"Ja sam nju, ovu trubu, prvi doneo na Novosadski sajam dok još nisu znali šta je truba na Novosadskom sajmu, ja sam počeo da sviram mojim kolegama, a posle je tu bilo i takmičenje . Uglavnom, sviram sve počasti koje se kod nas odvijaju. Bili su to lovovi u Odžacima, Plavni...lovovi kod nas, tako zvane hajke na divlje svinje gde sam učestvovao i tamo sam svirao!"

Od lovačke trube, "folksdojčerske" kako je u šali Joca zove, ne odvaja se 35 godina. Davne 1956. godine truba je stigla sa Tonijom Rusom iz Nemačke od koga je Joca i naučio da je svira.

"Bio je menadžer, dovodio je lovce ovde kod nas i on je svirao u trubu posle lova , počast divljači tako je odavao. Ja sam to zavoleo, gledao sam kako on to radi i tako da mi je on tu trubu poklonio!"

Ceo radni vek Joca je proveo u šumskom gazdinstvu, bio i ostao zaljubljenik svog posla, uglavnom lovočuvara ali i konja i fijakera.

"Posao kao takav treba jako voleti! Jer, mi nemamo određeno radno vreme, mi radimo i nedeljom i subotama i praznicima...Kako je potreba u lovištima, mi smo tako radili! Isto tako i kod konjarstva, ako čovek nema to u sebi, ako nije rođen kao takav, ne može biti konjar, teško je to!"

Lovačka truba je, kaže Joca, tu negde između ljubavi prema lovu i konjima. Od skora, Joca je penzioner a za trubu se još niko ne hvata!

"Za sad nemam naslednika ovde. Ne pojavljuje se niko od ovih mojih mladih kolega pa sam ja i ove godine, svake večeri kad donesu jelene išao da odsviram počast. A što se tiče Bodrog festa, ja četrnaest godina sa puno ljubavi radim to!" ispričao je Josip, Joca Đipanov.

Ljubav je ta koja pokreće a, i dalje je jednako vitalan, okretan i vešt na konju i sa trubom, mladi penzioner veruje da će takva energija pokrenuti interesovanje za trubu i nekog mlađeg Monoštorca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.