Na 42. Festu 75 premijernih filmova

Izvor: Politika, 23.Jan.2014, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na 42. Festu 75 premijernih filmova

BEOGRAD – Na 42. Festu, od 28. februara do 9. marta, biće prikazano 75 filmova iz celog sveta, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Skupštini Beograda.

Fest će u Sava centru otvoriti premijera domaćeg filma „Top je bio vreo” u režiji Bobana Skerlića, a zatvoriti francuski film, kanski pobednik „Plavo je najtoplija boja” Abdelatifa Kešiša.

Novi gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević izjavio je da su pripreme do sada vrlo uspešno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << obavljene i da sve teče po planu.

„Očekujemo uspešan, dobar i kvalitetan filmski program. Organizatori rade u skladu sa situacijom i okolnostima koje nisu uvek jednostavne, ulažu maksimalan trud”, rekao je on.

Vukosavljević je najavio da će u narednom periodu Grad kao osnivač „učiniti sa svoje strane koliko god je moguće da beogradski filmski festival ponovo stekne primat u regionu i povrati reputaciju po kojoj je poznat u svetu”.

Umetnički direktor Festa Borislav Anđelić istakao je da je, bez obzira na naše materijalne teškoće i osnivanje novih festivala u regionu, Fest i dalje po potencijalu svog programa i publike jedna od najvažnijih manifestacija.

„Imamo konkurenciju, ali i ozbiljnu tradiciju. Fest čuva i nastavlja ideje sa kojima su započeli osnivači, među kojima Milutin Čolić”, rekao je on.

Anđelić je naveo da se Glavni program (festivalski pobednici, oskarovci, veliki autori) i ciklus Holivud (američki repertoarski film) prikazuju u SC, a u drugim salama jedini takmičarski program Evropa van Evrope, kao i ciklusi Evropa (produkcije i koprodukcije unutar EU), Panorama svetskog filma (daleke kinematografije).

Program U fokusu posvećen je ovoga puta filmovima iz Skandinavije i Rusije, a tu su i programi Fest predstavlja i Fest parti, sa snimkom koncerta „Duran Duran”.

Domaću kinematografiju, uz Skerlića, zastupa „Mamula” Milana Todorovića, kao i grčko-srpska koprodukcija „Drvo i ljuljaška” u kojoj igra Mirjana Karanović. Tu je i makedonski film „Soba sa klavirom” sa Svetozarem Cvetkovićem.

Podsetivši da se Fest održava u vreme dodele Oskara, Anđelić je najavio čak 18 filmova sa nominacijama za tu nagradu.

Selektor Ivan Karl primetio je da je Fest započeo u vreme kada kod nas nije bilo aktuelnih stranih filmova, a da u sadašnje vreme nemamo dovoljno bioskopa.

Ipak, ocenio je on, misija Festa je i dalje ista - da edukuje, zabavi i informiše, jer Fest i tada i sada ima dva korpusa - predpremijere kao veliki izlog za one koji prvi hoće da vide sve najnovije u svetskoj kinematografiji i izbor za sladokusce sa manje poznatim ostvarenjima koja je moguće videti samo na festivalu.

Karl je najavio jaku koncentraciju autorskih imena u glavnom programu, sa delima Stiva Mekvina, Žan Mark Valea, Aleksandra Pejna, Stivena Frirsa, Rejfa Fajnsa, Larsa fon Trira, Džima Džarmuša, Vudija Alena, braće Koen...

Među gostima koji su do sada potvrdili dolazak su francuski reditelj Patris Lekont ("Obećanje"), američki autor Kris Eska ("Vraćanje"), Fedor Bondarčuk iz Rusije ("Staljingrad"), nemačka glumica Nadežda Brenike ("Bankledi"), reditelj Kaspar Faundler i snimatelj i producent iz Austrije Peter Resler ("Odlazak na plažu"), reditelj i scenarista iz Grčke Janis Sakaridis ("Divlja patka") i reditelj iz Azerbejdžana Šamil Alijev ("Čovek iz stepe").

PR kompanije NIS, koja je generalni sponzor Festa, Sanja Lubardić istakla je da je čast i zadovoljstvo biti po peti put zaredom uz tako značajnu manifestaciju.

Kompanija NIS nastoji da doprinese razvoju kulture u Srbiji, a posebno nam je drago što će biti prikazani ruski filmovi koji će razbiti stereotipe i pokazati da je ruska kinematografiaj moderna i atraktivna, rekla je ona.

Izvršni direktor Festa Dragan Marinković najavio je da se detalji programa od danas mogu videti na sajtu, urađena je aplikacija za android, uskoro će biti i za ajfon, ali će se zadržati i tradicija štampanog kataloga.

Karte će biti u prodaji od 1. febraura, po ceni od 220 do 350 dinara, što je manje nego u multipleksima, osim za svečano otvaranje i za fon Trirovu „Nimfomanku” koja traje 240 minuta (po 500 dinara).

Marinković je rekao da je otprilike polovinu programa nabavila Direkcija Festa, a drugu polovinu čine distributerski filmovi.

Prvi put na Festu neće uopšte biti filmske trake. Sve projekcije biće u digitalnom DSP formatu - u SC, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Domu sindikata i bioskopu Fontana.

Umetnički direktor Festa izdvaja oskarovce i ruske filmove

Umetnički direktor Festa Borislav Anđelić iz programa predstojećeg, 42. festivala izdvojio je nekoliko filmova u konkurenciji za Oskara, kao i moderna ostvarenja ruske kinematografije.

„Iz velikih produkcija meni je jako zanimljiv „12 godina robije”, zatim „Poslovni klub Dalas”, koji ima provokativnu temu i sjajne glumačke uloge, a lično volim i „Nebrasku” Aleksandra Pejna, sa izuzetnim glumcem Brusom Dernom koji je jedan od kandidata za Oskara”, rekao je Anđelić Tanjugu.

On je ocenio da su to naslovi koji su u centru pažnje, ali da će Fest ponuditi čitav niz filmova sa dobrim glumačkim ostvarenjima, navodeći „Sve je izgubljeno” sa Robertom Redfordom i „Područje Osaž” sa Meril Strip.

„To su sve filmovi koji imaju specifično značenje i mislim da su korisni za program Festa, a uklapaju se i u oskarovsku groznicu”, napomenuo je on.

Što se tiče ostalih programa, „mislim da je jako dobro što ove godine imamo „Staljingrad” Fedora Bondarčuka, sina poznatog autora Sergeja Bondarčuka koji je svojevremeno bio naš gost”.

„Taj film je imao veliku gledanost u Rusiji, a dolazak autora u Beograd je i omaž tradiciji Festa. S druge strane, dobro je da je stavljen u progam „Fokus: Rusija”, jer je ruska kinematogafija proteklih godina u velikom usponu”, istakao je on.

Anđelić smatra da će ceo taj ciklus biti vrlo zanimlijv, izdvajajući ekranizaciju bestselera „Metro” i film „Major”.

Mada se publika za više od četiri decenije trajanja Festa promenila, ova manifestacija i dalje privlači više od polovine ukupnog gledalačkog potencijala u Srbiji, smatra Anđelić.

„To je značajno i Fest zato i dalje nudi širok raspon od komercijalnih filmova do niza ostvarenja koja će prvi i jedini put u bioskopu biti prikazana samo na Festu, a tu ima vrednih autorskih filmova, nezavisne produkcije iz Južne Amerike, Evrope, Dalekog istoka”, rekao je on.

Glavna ideja je, kako je naveo, da publika ima šansu da vidi sve što je interesuje.

„Svako može da napravi svoj izbor shodno generaciji, ukusu, orijentaciji. Imamo i provokativne filmove za publku iznad 18 godina, kao što su „Plavo je najtoplija boja” i „Nimfomanka”, koji će sigurno izazvati različite komentare”, izjavio je Anđelić.

Tanjug

objavljeno: 23.01.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najava „Fest-a"

Izvor: Studio B, 23.Jan.2014

Međunarodni filmski festival u Beogradu, poznatiji kao „Fest", biće održan od 28. februara do 9. marta. Na „Festu" će biti prikazano oko 75 premijera, među kojima su i najnovija ostvarenja Polanskog, Džarmuša, Braće Koen i Vudija Alena. ..Manifestacija se održava 42. put pod sloganom „Nije...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.