Monika Beluči: Kusturica zna svet žena

Izvor: B92, 28.Feb.2017, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monika Beluči: Kusturica zna svet žena

Šarm i elegancija koje su na Fest nekada donosile Sofija Loren ili Đina Lolobriđida, prati je i jednu od najpopularnijih i, kako se to obično neizostavno mora pomenuti, najlepših glumica na planeti.

Piše: Marija Krtinić

Izvor: Danas.rs

Žena koja svojom pojavom podseća na neka lepša i srećnija vremena u filmskoj istoriji, kada su glumice plenile svojom prirodnošću, otvorila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je 45. Fest, a tokom 24 sata, koliko je provela u glavnom gradu Srbije, gotovo svaki trenutak je iskoristila kako bi promovisala film "Na mlečnom putu" Emira Kusturice, u kome, pored reditelja, igra glavnu ulogu. Ona je pre svega isticala koliko je za nju bilo važno što je u ovom filmu dobila priliku da igra ženu u pedesetim, koliko i sama ima, koja je, bez obzira na svoje godine, spremna da voli. Kaže da "nikada nije bilo bolje vreme biti žena u pedesetim".

U razgovoru za "Danas" na pitanje da li je zaista tako i na filmu ili su uloge za zrelije glumice i dalje rezervisane samo za pojedina imena, ona odgovara da su "nastupile velike promene u poređenju sa ranijim periodom".

"Naravno da uvek može biti više. Ali, u poređenju sa prošlošću nešto se zaista menja u tome kako vidimo žene, kako vidimo glumice. Čak i u mom iskustvu, ako pomislim samo na ulogu koju je za mene napisao Emir Kusturica. To je žena u svojim pedesetim. To znači da Kusturica zna svet žena i da je napisao divnu ulogu. Tako ženstvenu, tako senzualnu, snažnu za ženu koja nije toliko mlada", kaže sagovornica lista "Danas".

Monika Beluči je poslednjih godina uspela da promeni percepciju o tome koliko godine nemaju veze sa lepotom. A pravu revoluciju je i donela, kako i sama kaže, ulogom u poslednjem nastavku iz serijala o tajnom agentu 007 DŽejmsu Bondu, postavši najstarija glumica koja je igrala Bond devojku - tačnije prvu Bond ženu. Do sada, glumice koje su igrale u ovim filmovima u proseku su imale 29 godina (izuzev Onor Blekmen, koja je imala 38 kada je glumila Pusi Galor u nastavku "Goldfinger"), dok je Beluči ušla u šestu deceniju kada je zavodila Bonda. Zanimljivo je da je i sama Italijanka tu ponudu odbila pre 25 godina jer, kako kaže, nije bila spremna, dok sada kontroliše sopstveni život.

Odgovarajući na pitanje da li sada bira uloge razmišljajući o tome šta taj film može da promeni u budućnosti, kao što je "Spektra" donela prvu Bondovu ženu, a ne devojku, ona kaže da je "nastavak Bonda bio velika revolucija u svetu filmu".

"Bilo je divno videti ženu koja nije više mlada, ali koja i dalje može da provocira, da pokaže ženstvenost i da izazove želju iako ima bore. Mislim da je to lepa slika i lep primer", objašnjava glumica.

Monika Beluči je izgradila respektabilnu karijeru igrajući pre svega u evropskim filmovima, ali i u američkim ostvarenjima. Otkada je zvanično istupila iz sveta manekenstva ulogom u filmu "Apartman", koji joj je doneo i nominaciju za nagradu Cezar, igrala je u ostvarenjima poput: "Nepovratno", "Malena", "Pakt s vukovima", "Pod sumnjom", "Matriks" (nastavcima "Reloaded" i "Revolutions"), "Stradanje Hristovo"..., pažljivo birajući svaki svoj novi projekat. Zato je danas pre svega priznata glumica koja svojom ulogom garantuje filmskom naslovu popularnost, ali i kredibilitete.

Sarađivala je sa Melom Gibsonom, Gasparom Noem, Kopolom, sestrama Vahovski, Semom Mendesom..., a na pitanje ko joj je pomogao da da sve od sebe na velikom platnu, a zbog koga je možda posumnjali u svoja glumačka umeća, odgovara da su svi reditelji različiti.

"Svako mi je dao drugačiju mogućnost da odrastem. Tako sam srećna što je toliko različitih reditelja iz toliko različitih zemalja došlo do mene sa toliko različitih filmova i uloga. I ja sam iznenađena što sam imala priliku da radim sa tolikim brojem različitih ljudi. Kada sam počinjala, nisam ni pomislila da ću imati toliko mogućnosti. Zaista sam i sama iznenađena kada pobrojite sva ta imena", kaže Monika Beluči.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.