Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jan.2018, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni festival klasične muzike po prvi put u Beogradu

Međunarodni festival klasične muzike "Rosi fest 2018" počeće sutra koncertom u Starom dvoru, a završni gala koncert biće održan 28. januara u Narodnom pozorištu, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Starom dvoru.

Član Gradskog vijeća Dragomir Petronijević rekao je da je velika čast da Grad Beograd bude partner u organizaciji ovog festivala i zahvalio direktoru festivala i njegovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << timu na velikom entuzijazmu, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

"Beograd dobija još jedan festival. Prva godina je uvek teška, ali sam siguran da će na osnovu njihove energije, podrške koju imaju u Gradu Beogradu i svega što rade na promociji našeg grada ovaj festival imati sve više pristalica, da će rasti i postati tradicionalan", rekao je Petronijević i pozvao sugrađane da dođu na koncerte i upoznaju se sa sjajnim umjetnicima koji će učestvovati na festivalu.

Direktor "Rosi festa" Stefan Zekić, dirigent Narodnog pozorišta u Beogradu, istakao je da je ovo prvi međunarodni festival koji nosi ime eminentnog kompozitora jevrejskog porijekla, koji je živio u Italiji krajem 17. vijeka.

"Tokom četiri dana festivala, publika će imati priliku da uživa u opusu eminentnog baroknog kompozitora Salamona Rosija, čija se djela premijerno izvode na našem prostoru, ali i u modernom muzičkom stvaralaštvu mladih kompozitora koji su svoja djela napisali posebno za ovu priliku", istakao je Zekić.

U saopštenju se navodi da je "Rosi fest" ugostio i vrhunskog soprana njujorške Metropoliten opere Olgu Makarinu koja će održati majstorski kurs mladim operskim pjevačima u Muzeju Narodnog pozorišta.

"Kada sam došla u Beograd, prvo što sam primetila je to da mladi pevači ovde imaju izvanredan glas. Zato ću ih pozvati da nastupaju u drugim zemljama gde će se na taj način promovisati", navela je Makarina.

Istovremeno, profesor Akademije za muziku i ples u Jerusalimu Oded Šomroni vodiće majstorski kurs za mlade dirigente, dok će Daniela Koen sa Univerziteta Sorbona održati predavanje u skladu sa tematskom odrednicom festivala, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, festival je usmjeren na promovisanje i kreiranje interkulturnog dijaloga, a poseban program biće posvećen obilježavanju 25 godina od obnove diplomatskih odnosa Srbije i Izraela.

Osim domaćih ansambala, hora "Braća Baruh", Hašira, Jevrejskog kamernog orkestra, predstaviće se i čuveni ansambl za ranu muziku "Profetti della quinta" i ansambl "Adi" iz Tel Aviva.

Festival je organizovan uz podršku Ambasade Izraela, Italijanskog instituta za kulturu, Jevrejske zajednice u Srbiji, Gete instituta, Skupštine Grada Beograda i Narodnog pozorišta u Beogradu, dodaje se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Fest

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Međunarodni festival klasične muzike po prvi put u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2018, 11:47

Međunarodni festival klasične muzike "Rosi fest 2018" počeće danas koncertom u Starom dvoru, a završni gala koncert biće održan 28. januara u Narodnom pozorištu, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Starom dvoru...Član Gradskog veća Dragomir Petronijević rekao je da je velika...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.