Lemeški kulen brend Svetozara Miletića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2017, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lemeški kulen brend Svetozara Miletića

Lemeški kulen specifičan je proizvod sela Svetozar Miletić u čast tog kulena u 11 godina održava se Kulen fest. Ove godine gosti su bili i proizvođači tradicionalnih proizvoda iz Istre i Samobora.

Lemeški kulen proizvod je koji ima zaštićeno geografsko poreklo što znači da se kulen tog naziva može proizvoditi samo u Svetozar Miletiću i to od sirovina koje potiču sa tog područja.

"Naš lemeški >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kulen može se napraviti samo u Svetozaru Miletiću, može se čuvati samo u našim špajzovina i kućama od naboja sa zemljanim podovima. Kulen nije ništa već voda, meso, so i paprika i to ona najbolja", kaže Kristina Kovač, proizvođač lemeškog kulena.

Lemeški kulen po tradicionalnoj recepturi za sada ne može u trgovine jer postojeći Pravilnik ne pepoznaje specifičnosti ove proizvodnje.

"Da bi se ceo proces zaokružio za to moraju postojati određeni zakonski uslovi, a to znači da je potrebno što pre da se donese Pravilnik koji reguliše fleksibilnost pravila higijene hrane", kaže prof.dr Ilija Vuković.

"Ta proizvodnja mora biti kontrolisana i ograničena i to u okviru poljoprivrednih gazdinstava. ako neko svije svinjče hoće da zakolje i proda dobro, ali ako neko hoće da ide korak dalje treba im pružiti mogućnost da to svinju prodaju kao kulen, gotov, finalni proizvod", kaže Stipan Ivanković, sekretar Udruženja Lemeški kulen Svetozar Miletić.

Dok se proizvođaći lemeškog kulena i drugih proizvoda iz tradicionalne proizvodnje još uvek bore za pravilnik koji će prepoznati specifičnosti takve vrste proizvodnje u Hrvatskoj su prizvođači uspeli da se izbore za svoje autentične proizvode koji su cenjeni i na tržištu Evropske unije.

"Mi smo 2002. godine napravili od Samoborske salame robnu marku i ona je osvojila Evropu pre nego što je Hrvatska postala članica Evropske unije, a proizvodnja je višestruko povećana", kaže predsednik Udruženja Zlatna šajba iz Samobora.

U Lemešu se lemeški kulen nekada pravio u svakoj kući, a danas tu tradiciju čuvaju mlađi proizvođači koji su spremni i da registruju proizvodnju, ali uslov za to je izmena postojećeg Praviknika koji bi omogućio da se u prodaji nađe lemeški kulne proizvedene i čuvan po tradicionalnoj recepturi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.