Izvor: Piplmetar.rs, 12.Mar.2024, 21:31

Ko je oskarovka Davajn Džoj Randolf: Po majčinom savetu, prešla je preko puta, u pozorište, i nije zažalila




Izabrana je za najbolju sporednu glumicu za ulogu u filmu „Bartonova akademija“

Foto: Tanjug/AP/Chris Pizzello


Ako ste bili među brojnom publikom koja je otvorila nedavni FEST, imali ste zadovoljstvo da pogledate film „Bartonova akademoja“ Aleksandera Pejna. Među mnogim njegovim živopisnim likovima, niste mogli a da ne zapazite Meri Lamb, ožalošćenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << majku, školsku kuvaricu koja je izgubila sina u Vijetnamu. Njen zgrčen pogled, tuga koja u njoj kulja, a ipak daje prostor ljubavi prema drugima osvojili su Oskara za najbolju sporednu glumicu. To je prvi Oskar glumice Davajn Džoj Randolf. 
U svom pozdravnom govoru zahvalila se svojoj majci što ju je ohrabrila da ide na časove pozorišta nakon što je počela kao pevačica. Rekla joj je da pređe preko puta, jer je, kako je rekla, verovala da se tu krije nešto za nju. Potom se zahvalila svim ženama koje su podržale i ohrabrile njen put.
Toliko dugo sam želela da budem drugačija, a sada shvatam da samo treba da budem svoja – rekla je ona.

Roditelji su joj dobili decu nakon sedam godina pokušaja, zbog čega su joj govorili da je božanska radost. Odrastala je u četvrti Mount Airi u Filadelfiji i Heršiju u Pensilvaniji.
Išla je na Univerzitet Templ da bi se fokusirala na klasično vokalno izvođenje i operu, ali je u prvoj godini premestila na muzičko pozorište. Diplomirala je na „Templu“, a onda je otišla u Jejlsku dramsku školu. Diplomirala je na Jejlu 2011. godine i magistrirala. Diplomirala je Britansko-američku dramsku akademiju (BADA) nakon što je provela leto proučavajući Šekspira na Univerzitetu u Oksfordu, piše „Vikipedija“.
Karijera duža od decenije i glas koji je pozajmila mnogim likovima dečjih filmova čine poslovnu biografiju ove glumice ovenčane Oskarom.
Karijeru je započela u pozorištu, 2012. godine, kada je glumila glumila Odu Mej Braun u brodvejskoj produkciji „Ghost: the Musical“. Nagrađena je Toni nagradom  za najbolju glumicu u mjuziklu. Potom slede „Mother of George“ (2013), „Selfie“ (2014), „This Is Us“ (2016), „Empire“ (2017-18). Ona je dala glas „Mama Luni“ u popularnom dečjem filmu Mačak u čizmama: Poslednja želja (2022).
Njena revolucionarna uloga došla je 2019. godine u „Netfliksovom“ filmu, „Dolemite Is My Name“, gde je igrala Ledi Rid, piše „Thepioneerwoman.com“.
Ulogom za koju je nagrađena Oskarom uspela je da u najsrećnije doba godine donese najveći bol koji jedna majka može da doživi i da ga proživljava dostojanstveno, suzdržano, ne remeteći drugima praznik. I da u svemu tome uspe da dođe do duša koje ljubav nikada nisu imale i da im jednom večerom učini blizak božićni duh. Markantna žena u filmu uspeva i da pokaže svoju slabost, baš kao i na sceni Dolbi teatra u Holivudu, kada se u suzama zahvaljivala svima koji su prepoznali njen talenat.
Odgovarajući na pitanja novinara nakon osvojenog Oskara istakla je da kao glumac ne možete dugo trajati ukoliko mislite o nagradama. Divna i teška stvar kada ste glumac, kaže, jeste da verujete u sebe kada drugi to ne čine.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Pogledaj vesti o: Fest

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.