Jubilarni 15. Urban fest u Banovini do 5. septembra

Izvor: RadioCity.rs, 02.Sep.2019, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jubilarni 15. Urban fest u Banovini do 5. septembra

Do 5. septembra mladi glumci izvešće 10 predstava u dvorišitu Banovine. Žiri će nagrađivati glavne i epizodne muške i ženske uloge, a za Gran Pri će moći da se bore pojedinci ili ansambli. Prvi put je uvedeno priznanje “Nagrada okruglog stola”.
Svako veče u dvorištu Univerziteta biće izvedene dve predstave, od 20 i 30 i od 22 sata. 
Studentski kulturni centar Niš, kao organizator, i Akademsko pozorište Studentskog kultrunog centra Niš, kao domaćin, ugostiće >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << glumce i pozorišta iz Republike Srpske, Rusije i gradova širom Srbije.
„Ono što jeste posebno i značajno je da našu međunarodnu saradnju razvijamo, pa će se tako našoj publici predstaviti iz Belgoroda iz Rusije, a tu je i ansambl iz Banja Luke, koji je već poznat našoj publici. Novina je i da će se sve predstave igrati u dvorištu Univerziteta, gde pravimo jedinstvenu festivalsku atmosferu u kojoj će, sigurna sam, Nišlije uživati“, navela je direktorka SKC-a, Dragana Petković.

Kada je reč o predstavama na ovogodišnjem festivalu, teme koje su glumci obrađivali su, u suštini, slične.
„Tema je pozicija mladih ljudi unutar vremena koje nas je snašlo, njihovo snalaženje i nesnalaženje, jednostavno taj gubitak određenih vrednosti, odnosno mutacija vrednosnih sistema koji nas okružuju. To je očigledno tema globalnog tipa i to je ono što krasi ovogodišnji repertoar!“, naveo je selektor predstava i umetnički direktor festivala, Aleksandar Mihailović.
Festival otvara predstava „I drvo je reklo nemoj“, Akademije umetnosti iz Banja Luke, a zatim će glumci istog pozorišta odigrati predstavu „Porodične priče“.
Drugi dan festivala rezervisan je za predstavu „Totovi“, Akademskog pozorišta SKC Kragujevac i predstavu „Noć helvera“, Teatra promena, Akademije umetnosti iz Novog Sada.

U utorak festivalsko veče otvaraju domaćini, Akademsko pozorište SKC-a i njihova predstava koja je obeležila proteklu sezonu - „Mamin dašak u svemiru“. Zatim će, glumci Nezavisnog omladinskog pozorišta „Nova scena“, iz ruskog Belgoroda, odigrati predstavu „Gradovi usamljenosti“.
Četvrte festivalske večeri, na repertoaru je „Garderober“, Teatra 5 iz Beograda i „Čekaonica za bolje sutra“, Dramskog studija „Daske“, iz Laktaša u Republici Srpskoj. Poslednjeg dana festivala glumci Fakulteta umetnosti Priština odigraće predstavu „Život moj“, a poslednja predstava na ovogodišnjem festivalu je „Tačka“, Pozorišta mladih Abarašević, iz Kragujevca, koja je van konkurencije.
Ove godine će posle svake predstave biti organizovani i okrugli stolovi, otvoreni za sve koji žele da se uključe u razgovor o utiscima sa predstava!
Ulazak na sve predstave je slobodan.
Pogledaj vesti o: Fest

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.