Jesen u znaku novih direktora

Izvor: Politika, 28.Okt.2011, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jesen u znaku novih direktora

Nije reč o smeni, već o isteku drugog mandata, kažu u gradskoj vladi

Jednom broju direktora ustanova kulture čiji je osnivač Skupština grada Beograda istekao je drugi mandat. Među njima su: Radmila Bulatović, direktorka biblioteke „Dimitrije Tucović”, Branko Cvejić, prvi čovek Jugoslovenskog dramsko pozorišta, Miloš Paramentić, predvodnik Direkcije FEST-a, Biljana Zdravković, prva dama Jugokoncerta, Anja Suša, direktorka Malog pozorišta „Duško Radović”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Igor Bojović, čelnik pozorišta lutaka „Pinokio”.

Da nije reč o smeni već o isteku drugog mandata, potvrdila nam je Vesna Marjanović, članica gradskog veća zadužena za kulturu.

– Netačna je samim tim svaka spekulacija da se radi o smeni direktora. Radi se o ličnostima koje su u poslednjih deset godina ostavile trajan pečat u kulturi grada Beograda i koje će nastaviti da u drugačijem profesionalnom angažmanu budu aktivni učesnici u kulturnom životu naše prestonice – kaže Vesna Marjanović.

Zbog činjenice da se još uvek nisu stekli pravnoformalni uslovi za sprovođenje konkursa u skladu sa novim Zakonom o kulturi, grad Beograd će, kako nas je Marjanovićka obavestila, kao osnivač razmotriti kandidature za direktore navedenih ustanova i dodeliti im status vršilaca dužnosti. Onog trenutka kada predlozi za ta mesta budu u zvaničnoj proceduri, javnost će biti obaveštena. Do tada će aktuelni direktori nastaviti da obavljaju svoju dužnost, kao i do sada.

– Informaciju da posle isteka mandata neću moći ponovo da se kandidujem i budem izabrana za direktora pozorišta dobila sam telefonskim putem od predstavnika Skupštine grada Beograda. Istina, nije stigao nikakav zvanični dopis. Odluka još uvek nije procesuirana, zato nemam komentar o tom pitanju, ali ću se oglasiti kada procenim da je to potrebno, sa jasnim i preciznim stavom.

Ovako je Anja Suša, direktorka Malog pozorišta „Duško Radović”,koju smo juče zatekli u Zagrebu, kratko prokomentarisala najnoviju odluku uprave Skupštine grada Beograda, i dodala:

– Ni na koji način ne postoji bilo kakva zakonska odredba koja definiše limitiranost mandata. Ta odluka nije utemeljena ni u zakonu. Iznenađena sam jer je upravo u toku stvaranje preduslova da se pripremi primena Zakona o kulturi koji podrazumeva izbor upravnika konkursom, što ovoga puta neće biti slučaj.

B. G. T.

objavljeno: 29.10.2011.
Pogledaj vesti o: Fest

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.