Green fest od 18. do 20. novembra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2015, 07:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Green fest od 18. do 20. novembra

Festival "Green fest", šesti po redu, biće održan od 18. do 20. novembra u Domu omladine Beograd, a ulaznice se mogu od danas rezervisati na sajtu www.greenfest.rs.

Ulaz na festival je besplatan, ali će zbog kapaciteta raspoloživih sala, prednost imati posetioci koji su blagovremeno naručili i preuzeli ulaznice, saopštili su organizatori.

Program festivala obuhvatiće sedam filmova nagrađivanih širom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sveta.

Festival će otvoriti ostvarenje "Samo ti jedi" o uzrocima i posledicama nerazumne potrošnje i bacanja hrane. Film otkriva da više od 40 posto uzgajene hrane završi na deponiji, dok jedan deo čovečanstva gladuje.

Posetioci će imati priliku i da pogledaju i dva filma čiji je izvršni producent Leonardo Dikaprio - "Virunga" i "Cowspiracy: Tajna održivosti".

Dokumentarac nominovan prošle godine za Oskara, "Virunga" stavlja čuvare nacionalnog parka, kao i filmsku ekipu, u centar priče o borbi za očuvanje poslednjih planinskih gorila - između lovokradica, pobunjeničkih grupa i multinacionalnih kompanija koje hoće da eksploatišu naftu.

Film "Cowspiracy" govori o tome da stočarstvo i mesna industrija imaju primat u zagađivanju životne sredine, dok je "Bicikl protiv automobila" priča o pojedincima i grupama koje žele da vrate bicikle i biciklističke staze na ulice gradova, uprkos velikom broju protivnika.

Ostvarenje "Zemljani" donosi priču o ljudskoj filozofiji života i nedostatku poštovanja svih ostalih vrsta na Zemlji.

Na zatvaranju festivala biće prikazan film "Revolucija". Nakon filma o ajkulama (Sharkwater), reditelj Rob Stjuart počeo je snimanje novog dokumentarca, ali stanje koje je zatekao u okeanima ga navelo da potpuno promeni ideju i snimi film o globalnom stanju na planeti.

Zbog interesovanja publike, na programu "Green festa" naći će se i film iz selekcije festivala od pre tri godine - "Era glupih".

Radnja se odigrava u 2055. godini kada nije mnogo ostalo od sveta koji poznajemo osim velike arhive, koju čuva nadzornik (oskarovac Pete Postelewait). On gleda snimke pitajući se: "Zašto nismo ništa uradili dok smo imali priliku?"

Međunarodni festival zelene kulture "Green fest" održava se uz pomoć Grada Beograda - Sekretarijata za privredu i Sekretarijata za kulturu, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva kulture, Delegacije Evropske Unije i EU Info centra, opštine Stari grad.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.