Glumica Franziska Petri na FEST-u

Izvor: B92, 17.Feb.2013, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glumica Franziska Petri na FEST-u

Franziska Petri, glavna glumica u filmu „Izdaja“ i njen filmski partner, makedonski glumac Dejan Lilić, biće gosti ovogodišnjeg FEST-a koji se od 22. februara održava u Beogradu.

„Žena đavolske lepote“, kako ju je opisao kritičar „Njujork Tajmsa“, predstaviće novi film Kirila Serebrenikova, građen na odnosu muškarca i žene.

Brak je njihov status, a neverstvo partnera trenutni izazov. „Izazov“ je priča kojom ovaj ruski reditelj ponire >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u skrivene emocije i misli prevarenih, ispitujući prostor i atmosferu ispunjenu neverstvom i telo koje tome služi.

„Lik žene koju tumačim doživljavam kao dve žene u jednoj. S jedne strane imamo ženu koja je izneverena, ranjena iznutra, što je zelela na početku da prikrije, koja zbog toga beži i zatvara se u sebe. S druge strane ona izrasta u ženu koja vara, postaje velika i snazna. Ona je potpuno drugačija. Bilo je uživanje i zadovoljstvo igrati je“, rekla je Petri.

„Karakter sam sama napravila. Blizak mi je kao sto je to verujem i drugima. Mislim da su svi u zivotu iskusili da budu prevareni, ili su pocinili prevaru Znam taj osecaj iz licnog iskustva.

Da nije lako biti glumac, priznaje: „Bilo je dosta izazova, dosta zahtevnih scena. Biti nag na snegu priznaćete nije bilo lako. Najteže je bilo pričati na ruskom, što sam saznala dve nedelje pred snimanje. Govoriti, plakati i vrištati na ruskom, potpuno stranom jeziku, nije bilo nimalo lako.“

Projekcije filma “Izdaja”:

27.02. | Dom omladine | 20:30 28.02. | Bioskop Fontana | 17:00 03.03. | Dom omladine | 15:00

Kaže da ju je Serebrenikov „pronašao-otkrio“ na crvenom tepihu u Berlinu. „Od samog početka smo se razumeli. Razmišljali smo na sličan način. Instinktivno, intuitivno mogli smo da radimo, bez potrebe za mnogo priče. To je bila dobitna kombinacija“, dodaje.

Petri je studirala na prestižnoj „Ernst Busch“ Akademiji dramskih umetnosti. Prvi film u kojem je igrala je „Big mambo“, koji je otvorio 48. festival u Berlinu, ali i vrata njene uspešne karijere.

Filmom „Forget America“ privukla je pažnju kako kritike tako i publike. Na 59. Berlinalu, nagradena je za ulogu u filmu „Za Mirijam“. Zapažene uloge ostvarila je i u filmovima: „Leo & Claire“, „Max und Moritz Reloaded“, „The heart is a dark forest“, „Long Shadows“...

Gost FEST-a biće i njen filmski partner, makedonski glumac Dejan Lilić, poreklom Nišlija. Niška publika pamti ga i kao laureata Pozorišnog festivala Glumbal, gde je sa Hamletom osvojio prvu nagradu.

„Hamlet me je oplemenio i, čudno ili ne, od mene je napravio boljeg čoveka. Još više, upravo mi je ta uloga donela novu, i to baš u filmu ’Izdaja’“, priznaje Lilić.

Ovogodišnji, 41. po redu FEST u velikoj dvorani Sava centra otvoriće 22. februara nagrađivana drama „Ljubav“ Mihaela Hanekea.


Pogledaj vesti o: Fest

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.