Izvor: Blic, 12.Okt.2016, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska vlada odlikovala Igora Stankovića za viteza umetnosti

Francusko Ministarstvo kulture odlikovalo je ordenom umetnosti i književnosti u rangu viteza Igora Stankovića, direktora Festivala autorskog filma i distributerske kuće MegaCom Film (MCF) i osnivača KIDS FEST-a.

U pismu se navodi da se Igor Stanković odlukuje ordenom Viteza, posebnim priznanjem koje Francuska ukazuje za angažovanje i aktivnosti u korist kulturnih i umetničkih veza između naših dveju zemalja.

Stanković je u svojoj 41. godini najmlađi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << laureat ovog priznanja.

„Veliku profesionalnu satisfakciju donosi mi plasman kvalitetnih očekivanih i znanih do retko viđenih i prikazanih, a najčešće ne preterano ekonomski isplativih filmova. Nastaviću da se trudim da onaj (meni izuzetno bitan) deo festivalske i bioskopske publike u Srbiji, koji od filma uvek očekuje više, ne ostane uskraćen za najnovije naslove kako već afirmisanih autora, tako i onih čije vreme tek dolazi”, piše u izjavi Igora Stankovića ovim povodom.

Igor Stanković je svoju profesionalnu karijeru započeo u Uroševcu. U jednoj od kolona 1999. godine dolazi u Beograd gde 2004. godine osniva MCF MegaCom Film, distributersku kuću za filmove nezavisne produkcije i organizatora festivalskih manifestacija.

Godinu dana kasnije osniva Dečiji filmski festival KIDS FEST.

Sa grupom osnivača i poklonika Festivala autorskog filma, u svojstvu producenta i direktora, od 2006. nastavlja dalje organizovanje ovog renomiranog festivala kao jednog od najznačajnih filmskih manifestacija u Beogradu.

Pre dve godine dobio je Plaketu Jugoslovenske Kinoteke za doprinos filmskoj umetnosti. Iste godine organizacija Film New Europe proglašava ga za najboljeg filmskog distributera evropskog filma u Evropi.

Ministarstvo za kulturu imenuje ga 2015. za člana Upravnog odbora Jugoslovenske kinoteke. Priznanje Kapetan Miša Anastasijević dobio je za bogatstvo, kvalitet i raznovrsnost kulturne i filmske ponude u Srbiji. Te 2015. godine osniva i Bioskop Vilin grad u Beogradu koji je dospeo na mapu najboljih evropskih bioskopa u Evropi mreže Europa Cinemas.

Sa lokalnim predstavništvima u Makedoniji (MCF MKD), Bosni i Hercegovini-Republici Srpskoj (MCF BH) i Crnoj Gori (MCF MNE), koje vodi kao osnivač postiže značajne regionalne razultate.

Igor Stanković je oženjen, otac dvoje dece, Mine i Andreja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.