Festival uličnih svirača u Novom Sadu od 30. avgusta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Avg.2018, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival uličnih svirača u Novom Sadu od 30. avgusta

Festival uličnih svirača - Gradić fest biće održan 18. put, od 30. avgusta do 1. septembra, na već poznatoj lokaciji - Podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Činiće ga muzički nastupi, filmske i video projekcije, performansi, ambijentalne predstave, umetničke instalacije, izložbe, konferencije i predavanja.

"I ove godine povorka kreće u 8 časova sa Trga slobode ispred katedrale. Muzički deo činiće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bandakadabra, Orkestra kreativa i Sambansa. Najveći spektakl vas čeka kad dođete u Podgrađe u 9 sati ispred Beogradske kapije - Španac David Moreno koji će se podići 6 metara iznad zemlje i nebo će mu biti pozornica na kojoj će svirati klavir i udaraljke dok peva, dok će na klaviru biti vizuelna prezentacija njegovog dela", rekla je Tanjugu Lea Kotlica, PR festival.

",Program je kompletiran. Što se tiče izvođača iz regiona najzvučnije imena ove godine su bend Svemirko i Sara Bernar koji nam dolaze iz Hrvatske", ističe ona, a od domaće podrške izdvaja Anu Ćurčin i Sanu Garič iz Beograda, čime se nastavlja kreiranje i promocija mladih umetnika.

Program čine i autori iz Evrope, ali i drugih udaljenih država.

"I ove godine imamo dosta izvođača iz Italije. Najveće ime je, ipak, bend The Wackids iz Francuske koji poznate svetske hitove izvode na setu dečijih instrumenata", kaže Kotlica, a preporučuje i izvođača koji dolazi iz velike Britanije:

"Sol Cinema će nam pokazati kako je bioskop nekada izgledao. U pitanju je jedna vintidž kamp kućica gde ćemo dobiti potpuno iskustvo gledanja filmova".

Pored doprinosa razvoju turizma, Festival uličnih svirača ima snažnu ulogu u građenju identiteta Novog Sada kao i u razvoju socijalizacije i društvene kohezije.

U Gradiću se trenutno, posle više decenija čekanja, obnavljaju fasade.

"Mi smo u Podgrađe ušli sa namerom da skrenemo pažnju na umetnički i turistički potencijal ovog dela grada, kao i na njegovu istorijsku i kulturnu vrednost", napominje Lea.

Dodaje da je ideja da Podgrađe postane pešački, umetnički i turistički kvart i prirodni nastavak pešačke zone centra Novog Sada.

Posle 15 godina u centru Novog Sad, od 2016. Festival se održava u Podgrađu.

Izmeštanjem na novu lokaciju, Festival pruža priliku umetnicima, posetiocima, lokalnom stanovništvu i gradu uopšte, da uzmu aktivno učešće u kreiranju nove umetničke i urbane sredine, kakvu svi želimo i koja nam je, pre svega - neophodna...

Organizatori festival napominju da bi ova lokacija mogla da bude uređen barokni gradić na Dunavu, sa duhom i ambijentom koji još čuva, neguje i oslikava vreme kada je nastao - rani 18. vek.

Festival je u međuvremenu udružio snage, znanja, iskustva, ideja i infrastrukture Festivala uličnih svirača sa partnerskim organizacijama sličnih ideja, kao što su filmski festival Cinema City, Pop Up (Berberaj & Public P), Scenatoria, Suburbium, Fruškać, Happy Trash Production, Ugrip i AAaaa festival.

Lokacije na kojima će se događati Gradić fest biće: ulice Beogradska, Lisinskog, Vladimira Nazora i Štrosmajerova, Trg vladike Nikolaja, Rampin put (staza koja se pruža od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Vojvodine do stepeništa tvrđave) i zelene površine iza Beogradske kapije.

Svake godine na ovaj događaj u Novi Sad dolazi sve veći broj turista iz zemlje i inostranstva, a o vrednosti manifestacije svedoči i nagrada "Turistički cvet" koju je Turistička organizacija Srbije dodelila festivalu 2007.

Festival uličnih svirača svake godine za tri dana vidi više od 70.000 posetilaca, a svi programi su, kao i oduvek od osnivanja - besplatni.

Ulaznice ne postoje jer verujemo da kultura pripada ulici i da pripada svima, ističe Lea Kotlica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Spektakl u najavi: Festival uličnih svirača od 30. avgusta u Novom Sadu

Izvor: BKTV News, 17.Avg.2018

Festival uličnih svirača, popularni Gradić fest biće održan po 18. put, od 30. avgusta do 1. septembra, na Podgrađu Petrovaradinske tvrđave...Program celog festivala činiće muzički nastupi, filmske i video projekcije, performansi, ambijentalne predstave, umetničke instalacije, izložbe, konferencije...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.