Izvor: JUGpress.com, 21.Jun.2021, 21:46

Drugi “Le saks fest”

LESKOVAC

Turistička organizacija grada Leskovca u okviru manifestacije “Leskovački letnji festivali 2021”, drugu godinu za redom organizuje veče saksofonista pod nazivom “LE SAKS FEST”.  Ovo veče biće posvećeno njegovom veličanstvu saksofonu – instrumentu koji postoji više od 170 godina.

Njegov izumitelj, belgijski proizvođač >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << instrumenata Adolf Saks,  još davne 1842. godine, osmislio je i dizajnirao sasvim novi drveni duvački instrument koji je po njemu i dobio naziv. Dve godine nakon što je osmišljen i izgrađen, saksofon je zvanično i odobren od strane kompozitora Hektora Berlioza. U periodu od 1842. do 1846. godine, Adolf Saks je osmislio čitav asortiman saksofona koji su i danas u upotrebi.

U utorak, 22. juna 2021. godine, sa početkom od 19,30 časova održaće se drugo druženje instrumentalista narodne muzike na saksofonu uz zvuke starijih i mladih majstora na ovom instrumentu.

Očekuje nas kvalitetan revijalni nastup poznatih saksofonista našeg grada, a pored revijalnog dela,  po prvi put organizujemo takmičenje za mlade saksofoniste iz cele Srbije do 18 godina starosti.

Takmičenje će pratiti stručni žiri u sastavu:

1.      Bratislav Đorđević – Backo,

2.      Dimitrijević Rade – Raca,

iz Leskovca, kao saksofonisti sa preko 40 godina iskustva i

3.      Ristić Predrag, profesor muzike u srednjoj muzičkoj školi “Stanislav Binički” u Leskovcu

Celovečernji program i nastup saksofonista u revijalnom i takmičarskom delu programa pratiće renomirani leskovački orkestar “Južnjaci” iz Leskovca.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Na Leskovačkom letu večeras takmičenje saksofonista

Izvor: JužneVesti.com, 22.Jun.2021, 12:30

Drugu godinu zaredom u okviru Leskovačkog leta biće održano veče saksofonista pod nazivom "Le Saks Fest". Večerašnje takmičenje počinje od 19:30, a učestvovaće i mladi saksofonisti iz cele Srbije...Povodom 170 godina od kako je belgijski proizvođač instrumenata Adolf Saks otkrio i dizajnirao...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.