David Oelhofen na Festu

Izvor: SEEcult.org, 14.Feb.2015, 03:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

David Oelhofen na Festu

Francuski reditelj David Oelhofen (Oelhoffen) biće gost 43. FEST-a, na kojem će predstaviti film “Daleko od ljudi” sa muzikom Nika Kejva (Nick Cave), inspirisan pričom Albera Kamija “Gost”.

Daru je francuski profesor koji podučava decu u jednom alžirskom selu. U osvit alžirskog rata, naređeno mu je da odvede disidenta Mohameda u grad gde treba da mu se sudi. Njihov odnos koji se razvija na tom teškom putovanju je u fokusu filma, snimljenog u žarnu vesterna. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org <<

Oelgofen je promenio neke aspekte Kamijeve priče “Gost”. Radnja je pomerena iz peroida pre sukoba na trenutak samog početka rata u Alžiru, u kojem je i Kami živeo u u ranoj mladosti i pisao o toj zemlji.

Oelhofen ipak ističe da to nije film o ratu, te da ga ne interesuje da objašnjava okolnosti tog sukoba, već je želeo da prikaže kako je rat uticao na ljude ođednom obuhvaćene nasiljem.

“Od samog početka želeo sam da ovo bude univerzalna priča, kao vestern- sukob dva sistema zakona, sa divljim i moćnim pejzažem u pozadini”, naveo je Oelhofen kome je to drugi film u karijeri, a bio je nominovan za Zlatnog lava u Veneciji, gde je osvojio nagradu mladih za najbolji film, nagrada Interfilm i nagradu SIGNIS.

Glavnu ulogu u filmu “Daleko od ljudi” tumači Vigo Mortensen (Viggo) koga je autor kontaktirao nakon što je video snimak na kojem govori na francuskom. Mortensen je bio zaintrigiran pričom koja nije bila ideološki ostrašćena, već je govorila o običnim ljudima i njihovoj želji da ne učestvuju u nasilju, iako se nalaze u njegovom centru. Takođe, istakao je da je bio nateran na razmišljanje o ljudima u Izraelu i Palestini koji su trenutno u sličnoj situaciji.

Muziku za film “Daleko od ljudi” uradili su Nik Kejv i Voren Elis (Warren Ellis). Oelhofen je bio vrlo zainteresovan da baš oni osmisle saundtrek, jer je njihova muzika atmosferična, a bilo mu je važno da muzika u filmu naglasi odnos glavnih junaka, a ne nasilje.

Oelhofen je započeo karijeru 1996. godine kratkim filmom “Zid” (Le mur), a nakon deset godina i nekoliko kratkih filmova, režirao je prvi dugometražni film “In your wake”. Debitantsko ostvarenje donelo mu je nominacije za Zlatnu kameru i nagradu kritike u Kanu.

Film “Daleko od ljudi” u programu je “Horizonti” 43. Festa, a biće prikazan 5. marta i 6. marta u Sava centru, te 7. marta u bioskopu Fontana. Distributer je MegaCom Film (MCF).

Pod sloganom “Tu smo! U sažvežđu pobednika”, 43. Fest ponudiće filmove u 12 programskih celina, koje su osmislili novi umetnički direktor Jugoslav Pantelić i selektor Mladen Đorđević.

Festivalski sajt je fest.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org, odnosno OVDE (pdf).

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.