Četvrti „Grin fest

Izvor: Studio B, 06.Nov.2013, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvrti „Grin fest"

Međunarodni festival zelene kulture „Grin fest" ove godine će se održati od 13. do 15. novembra.

Ova jedinstvena inkluzivna manifestacija u regionu Jugoistočne Evrope povezuje aktivnosti iz oblasti zaštite životne sredine, obrazovanja i umetnosti filmovima, radionicama, predavanjima, debatama, izložbama i inovacijama, proizvodima i inicijativama. Cilj festivala je promocija življenja u skladu sa „zelenim vrednostima"  i unapređenje saradnje svih aktera u oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << zaštite životne sredine.

Program festivala, čije je održavanje i ove godine pomogao Sekretarijat za zaštitu životne sredine, podeljen je u tri segmenta - filmski, obrazovni  i izložbeni. Posetioci će tokom tri dana festivala imati priliku da uživaju u najvećoj urbanoj oazi, osveže svoje znanje, upoznaju različite inicijative, projekte i proizvode i osete pozitivnu energiju „zelenog" Beograda.

Goran Trivan, gradski sekretar za zaštitu životne sredine, podsetio je na dobru saradnju sa nevladinim organizacijama jer za mnoge od njih ovo nije posao već način života.

- Pre nekoliko godina dobro smo razumeli šta je osnovna ideja festivala i danas se pokazalo da je ta procena bila dobra. Organizatori „Grin festa" jedno su od najvećih „otkrića" za nas i zato vam javno odajem priznanje jer je taj festival jedan od najlepših dešavanja u Beogradu tokom godine. Beograd i Srbija su prostori divnog, bezmalo jedinstvenog biodiverziteta i ako to budemo umeli da sačuvamo, moći ćemo da izbegnemo sudbinu mnogih drugih zemalja. Broj ljudi i institucija koje žele da pomognu raste i zato naš „vozić" ide u dobrom pravcu. Sekretarijat će zato i ubuduće nastaviti da podržava ovaj i slične projekte - rekao je Trivan.

Publika će na četvrtom „Grin festu" moći da pogleda filmove „GMO OMG" (SAD), „Prepuštanje" (Švedska), „Crna riba" (SAD), „Više od meda" (SAD) i „Bačeni u đubre" (SAD). Filmovi za teme imaju genetski modifikovanu hranu, hemikalije koje koristimo u svakodnevnom životu, kitove, kolonije pčela, smeće. Prikazivaće se u „Domu omladine", a ulaz je besplatan (uz obavezno prijavljivanje pre projekcija zbog ograničenosti prostora). U takmičarskom delu programa biće prikazana 24 najbolja filma iz kategorije kratkog i isto toliko iz kategorije amaterskog filma. Na međunarodni konkurs pristiglo je ukupno 106 filma iz 24 zemlje.

Publiku očekuje i panel diskusija „Mediji i životna sredina", kao i brojni drugi programi. Društvene kampanje su svake godine deo „Grin festa". Ove godine, u saradnji sa „Smart kolektivom" i Crvenim krstom Palilule, prikuplja se stara garderoba kao podrška projektu „Moj komšija bez krova". Sva sakupljena odeća biće podeljena beskućnicima pre nastupajuće zime.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.