Četrnaesti Fića fest u Kragujevcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2018, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četrnaesti Fića fest u Kragujevcu

Zastava 750 poznatija i kao Fića okupila je više od 70 vlasnika ovog malog automobila velikih mogućnosti u Kragujevcu na četrnaestom po redu Fića festu. U pogonima kragujevačke Zastave proizvedeno je oko 930.000 najpopularnijeg automobila od Vardara do Triglava, a sećanje na Fiću čuvaju upravo ljubitelji ovog vozila.

Ljubav, tradicija, sećanje na prvi automobil u kojem su putovale čitave porodice širom bivše Jugoslavije, uspomene i druženja na četiri točka ili jednostavno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rečeno - Fića, vozilo koje je okupilo i ove godine u Kragujevcu zaljubljenike u Zastavu 750.

"Nije samo iz Kragujevca nego sa celog Balkana, čak i iz Austrije, Švajcarske, Francuske, a imamo i iz Kanade jednog čoveka koji je tu. Znači to je ljubav, to je nešto što nama iz Kragujevca ostaje kao životni poziv i pošteno da vam kažem, ja sam svoj životni radni vek proveo u Zastavi i otišao u penziju nakon toga. Volim ga, negujem, na njemu sam naučio i da vozim i dan danas ga vozim", kaže Slavoljub Bataveljić, predsednik ,"Udruženja ljubitelja Fiće".

Fića je simbol jednog vremena, ali i radnika, pa sa pravom nosi titulu nacionalne klase.

"Opremanje Fiće je trajalo cele zime, nekih četiri, pet meseci. Mi smo Fiću napravili u čast našem pokojnom glumcu Draganu Nikoliću i tako smo došli na ideju da napravimo jednu kopiju koja će da bude atraktivna u gradu", kaže Nenad Stojanović, ljubitelj Fiće iz Prokuplja.

"Posle škole sam dolazio kući i radio na autu, dok pre škole nisam mogao. Imam 17 godina, a Fiću volim zato što je iako mali, ipak brz auto", ističe Stefan Stolić, ljubitelj Fiće iz Prokuplja

"Uzeli smo ga pre osam godina. Bio je sasvim drugi auto nego što je sada. Uzet je iz čiste ljubavi, sve što je urađeno na automobilu rađeno je kod nas u našoj porodici. Mi smo ga sredili, moj muž i njegov otac", kaže Snežana Katnić, ljubiteljka Fiće iz Beograda.

Današnje Fiće su redizajnirane, sređene kako iznutra tako i spolja, a pošto su postale oldtajmeri mogu na tržištu da dostignu cenu i do 10.000 evra.

"Radimo na tome da se zadrži tradicija, da ga prikažemo ovde da i mlade generacije vide kakav osećaj budi kada se vozite. Prešao sam 500 km i ništa mu nije prepreka, radi isto kao nov auto", naglašava Kristan Avramov, ljubitelj Fiće iz Makedonije.

"U poslednje vreme, sa par drugara, uspeli smo i menjač da napravimo sa pet i šest brzina. Za menjač sa šest brzina mogu da kažem da je prvi u svetu u Fićin i evo testiramo ga, vozi se svakodnevno. Sada će izgledati kao moderni oldtajmer", kaže Jovica Jovanović, ljubitelj Fiće iz Mrčajevaca.

Udruženje ljubitelja Fića iz Kragujevca udarilo je temelje vraćanja popularnosti zastave 750 i sada ima 254 učlanjenih vlasnika, zaljubljenika u ovaj automobil.
Pogledaj vesti o: Fest,   Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.