Bogdan: Ne moramo da budemo heroji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2020, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdan: Ne moramo da budemo heroji

Nakon svetske premijere u Berlinu film Srdana Golubovića "Otac" otvoriće sutra u Sava centru 48. FEST.

Pun pozitivnih utisaka sa Berlinala, ohrabren dobrim kritikama i reakcijama publike, reditelj kaže da jedva čeka domaću premijeru.

"Fest je duh Beograda, mesto gde sam upoznao reditelje i gledao filmove - koji su uticali na moj rad tokom svih ovih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godina. Ovo je treći put da je moje ostvarenje na ovom festivalu i to je prava privilegija", kazao je Golubović na današnjoj konferenciji za medije.

"Otac" je film o čoveku kome su zbog siromaštva oduzeli decu, koji se iz očaja i želje da dokaže i sebi i drugima, odlučuje da krene peške iz svog sela na jugu Srbije do Beograda.

Glavnog lika tumači Goran Bogdan, koji je kazao da je jako važno govoriti i o samom pristupu i stvaranju filma.

"Srdan i ja smo na ovom scenariju radili tri meseca. Mi smo siromašna kinematografija i mi ne možemo da pratimo svetske tokove, ali možemo da imamo ljubav prema filmu i jednim prema drugima", kazao je Bogdan.

On je dodao da će nas svet prestići dok "mi brojimo krvna zrnca ko je kome kriv".

Na pitanje da li glavni lik na kraju svoj putovanja postaje heroj, Goran ističe da to ne treba ni biti.

"Mislim da je to greška koju nosimo iz odgoja, od dedova. Zaboravili smo da budemo ljudi jer smo se previše bavili time ko je Hrvat, Srbin, musliman... Mi moramo prvo da se sa sobom suočimo", kaže glumac.

Prema njegovom mišljenju čoveka ubijaju očekivanja da mora da bude heroj, te da je vrhunac slobode u tome da shvati da ne mora da se pravi i da može da bude slab i mali.

"Baš zbog svoje dece to treba priznati, ali nama fali te slobode, prepadnuti smo. Ljubav je u pokazivanju slabosti", smatra glumac.

I Nada Šargin, koja tumači jednu od uloga, smatra da je dosta bilo tema koje "zakucavaju i ne daju nadu".

"Želela sam da mislim pozitivno, da ima nade...iako su ti slučajevi jako teški, to što se toj ženi desi životno, socijalno i psihološki je jedna situacija iz koje se teško izlazi ali ja sam želela da ima nade. Mi odgovor ne možemo da damo, ali možemo da se pitamo. Značilo mi je da za mene ipak postoji neka svetlost na kraju", kazala je glumica.

Prema rečima Golubovića, njemu je bilo jako važno da film bude istinit i da se priči veruje, zato je proveo dug period razgovarajući sa ljudima koji su imali slična iskustva ali i sa zaposlenima u Centru za socijalni rad.

"Hteo sam da film bude univerzalan, ali nije ipak svuda tako - taj nivo korupcije, birokratije i bezizlaza. Na kraju smo ipak hteli da otškrinemo vrata nekoj nadi koja daje čoveku snagu da se bori", kaže Srdan.

Ističe da nisu želeli da popuju, niti da prikazuju stvarnost gorom nego što jeste.

"Nije mi bila namera da ljude šokiram, da je ta lepa zemlja razorena i rasturena. Mi smo hteli da budemo malo i dokumentaristički, da slikamo taj život takav kakav jeste", kaže reditelj.

Uloge dece poverene su Ajli Šantić i Muharemu Hamziću, a kako ističe, ona su mu pokazala "čistotu i jednostavnost, a istina koju dečak nosi u svojim očima, bila im je ključ svega."

Film "Otac" biće premijerno prikazan sutra u Sava centru u 19 časova, a neposredno pre početka projekcije održaće se ceremonija otvaranja u okviru koje će Uliks Fehmiju, sin Bekima Fehmijua kome je festival i posvećen, uručiti Beogradski pobednik velikoj glumici Miri Banjac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.