3. Bašta fest u Bajinoj Bašti

Izvor: SEEcult.org, 23.Jun.2016, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

3. Bašta fest u Bajinoj Bašti

Internacionalni festival kratkog igranog filma Bašta Fest, koji su pokrenuli mladi filmski umetnici i entuzijasti, prikazaće u trećem izdanju, od 30. juna do 3. jula u Bajinoj Bašti, 24 filma iz 14 zemalja.

Osnivač, generalni i izvršni direktor festivala Jovan Jelisavčić, osnivač i umetnički direktor Maja Šuša i koselektor Luka Bursać predstavili su 23. juna na konferenciji za novinare u Filmskom centru Srbije program koji obuhvata takmičarsku >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << selekciju sa projekcijama u parku Borići, dodelu nagrada uz prikazivanje dugometražnog filma “Vlažnost” na obali jezera Perućac, edukativni Media dan, koncerte na otvorenom, kao i izlete do jezera Zaovine i kanjona Drine.

Jelisavčić je istakao da su se potrudili da organizaciono unaprede festival i zahvalio Ministarstvu kulture i Filmskom centru Srbije na podršci.

“Ovakve manifestacije posebno su značajne za male gradove u kojima se tokom godine na planu kulture gotovo ništa ne dešava”, rekao je Jelisavčić.

U konkurenciji je osam kratkih igranih filmova srpskih autora, sedam iz regiona i devet iz sveta, uključujući ne samo evropske zemlje, nego i Čile i Brazil, rekla je Maja Šuša, dodajući da su neki od filmova već zabeležili uspehe na svetskim festivalima, a neki će imati premijeru upravo u Bajinoj Bašti.

Ove godine stiglo je više prijava nego prošle - čak 700 filmova.

Selekciju potpisuju reditelji Ognjen Glavonić i Luka Bursać, koji je rekao da su napravili zanimljiv miks.

“Zadovoljan sam eklektičnom ponudom, mada među prijavljenim filmovima za moj ukus nedostaje malo žanra, a dominiraju festivalske tendencije. Mislim da je domaća selekcija jača od inostrane, tu ima slobodnih, duhovitih, drskih filmova, što je za mene suština”, rekao je Bursać.

Filmove će ocenjivati žiri u kojem su reditelj Miloš Radivojević (Srbija), glumica Amila Terzmekić (BiH), a treći član je otkazao zbog zdravstvenih problema, pa se traži zamena.

Nagrade se dodeljuju za najbolji film (Zlatna imaginacija), za najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija), za najbolji scenario (Zlatna inspiracija) i za najbolju režiju (Zlatna indikacija).

Posebnu nagradu dodeljuje žiri mladih, a od ove godine uvodi se i nagrada za najbolju kameru - Zlatna vizualizacija. O dobitniku će odlučiti mladi direktor fotografije Dane Radovanović.

Tu nagradu – rentiranje opreme za snimanje sledećeg filma u iznosu od 3.000 evra, obezbeđuje Sineplanet čiji je direktor Igor Branković izjavio da ta kompanija inače podržava mlade autore u usponu. Nagrada važi godinu dana, a laureat će imati priliku da radi sa najsavremenijom tehnikom i tako u potpunosti izrazi svoj talenat, dodao je on.

Nevena Negojević iz MEDIA deska najavila je za 2. jul Media info dan, kada će svi zainteresovani moći da se obaveste o načinima konkurisanja za taj potprogram Kreativne Evrope.

Reditelj Nikola Ljuca, prošlogodišnji član žirija Bašta festa, izrazio je zadovoljstvo što će njegov debitantski dugometražni film “Vlažnost” biti prikazan u revijalnom programu, u čast nagrađenih.

“Organizatori pominju da su poboljšali festival, ali ja ni prošlog leta nisam osetio da mu bilo šta manjka. Održava se u prirodi, atmosfera je savršena, kao na nekoj ekskurziji i radujem se što ću opet biti na Bašta festu”, rekao je Ljuca.

Pokrenut na inicijativu mladih glumaca Jovana Jelisavčića i Maje Šuše, Bašta fest stavlja akcenat na filmove sa autentičnim i kvalitetnim glumačkim ostvarenjima, kao i na zanimljiv rad reditelja sa glumcima.

Bašta fest je, kako ističu organizatori, značajan i za decentralizaciju kulture, dok istovremeno skreće pažnju na kratki film, te na mlade domaće i strane autore.

Festivalski sajt je bastafest.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u PRILOGU

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.