Puriša Djordjević na FFS-u

Izvor: S media, 10.Avg.2009, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puriša Djordjević na FFS-u

Doajen srpske kinematografije Puriša Djordjević (85), glavni junak dugometražnog dokumentarnog filma "Lepo vreme za mlad grašak - Puriša", izjavio je juče da je, prema njegovoj oceni, to igrani film koji zaslužuje da otvori Fest.

Film po scenariju i u režiji Milana Špičeka, koji na osoben način predstavlja Djordjevićev opus i životnu filozofiju, prikazan je u pratećem programu Festivala filmskog scenarija (FFS) u Vrnjačkoj Banji, gde je naišao na simpatije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << publike, isto kao i proletos na premijeri u Beogradu.

Djordjević se na festivalskoj konferenciji za novinare upustio u analizu igrane i dokumentarne forme i sa puno duha govorio o eksperimentu u umetnosti, pominjući primere sa Bitefa i iz moderne literature.

On će večeras održati i književno veče u sali vrnjačke biblioteke. Film počinje simbolično ispred Jugoslovenske kinoteke, scenom u kojoj Djordjević prosi svirajući usnu harmoniku, a na istom mestu se i završava tako što on ulazi u Kinoteku i odlazi u istoriju.

Izmedju tih scena autor, poznati novinar, a sada reditelj debitant, razgovara s glavnim junakom u njegovom rodnom Čačku, na groblju, ispred bioskopskog platna na kome se smenjuju scene iz njegovih mnogobrojnih igranih i dokumentarnih filmova i to pretežno scene sa puno muzike, kao i u ateljeu umetnika Milanka Mandića koji za to vreme vaja Purišin portret - glavu u glini.

Film se gleda sa blagim osmehom na licu zahvaljujući živosti i šarmu Djordjevića, i pored njegovih poodmaklih godina, kao i umešnosti Špičeka da o Puriši progovori na način koji je u duhu nekonvencionalnog stvaralaštva ove legende naše kinematografije. Špiček je na konferenciji za novinare rekao da je ovo "neambiciozan film, ali sa lepom pričom o jednom velikom srpskom umetniku".

"Nadam se da će ostati kao moj mali prilog istoriji srpske kinematogafije. Radili smo gotovo bez ikakvog budžeta, ali već ima dobrih rezultata", izjavio je on i dodao da je film pozvan i na festival u Nišu, kao na "Zlatnog viteza" dogodine u Moskvi.

Špiček je zamerio članovima žirija festivala u Novom Sadu, održanog u junu, na neprincipijalnosti, jer su, kako je rekao, izuzetno hvalili ovaj film, ali su u poslednjem trenutku nagradu dodelili nekom drugom.

On je zahvalio producentu - Akademiji umetnosti, kao i Jugoslovenskoj kinoteci koja je obezbedila inserte iz starih Djordjevićevih filmova.

U takmičarskom programu FFS-a prikazan je film reditelja i scenariste Miroslava Momčilovića "Čekaj me, ja sigurno neću doći", koji je već dobio nagrade za scenario ovoga leta na festivalima u Novom Sadu, Sopotu i Herceg Novom.

Momčilović je na konferenciji u Vrnjačkoj Banji najavio da će biskopska premijera u Beogradu biti početkom oktobra, a zatim će ovaj film učestvovati na Internacionalnom festivalu u Kairu, gde je pozvan u zvaničnu selekciju.

Njegov novi scenario, slično kao i dva prethodna "Sedam i po" i "Kad porastem biću kengur", bavi se ljubavnim i životnim problemima tridesetogodišnjaka, generacije kojoj i autor pripada.

"Smatram da svako pisanje za film treba da ima lično obeležje. Ne volim veštacke konstrukcije nego autentične priče. Kod nas je prvo teško snimiti film, zatim je nemoguće dobiti materijalnu satisfakciju u bioskopu i onda, ako autor nema lični motiv, ceo projekat postaje besmislen. Dakle, ako nema zarade, bar se bavim pričom koja me se tiče", rekao je Momčilović.
Pogledaj vesti o: Fest

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.