„Politikina” nagrada„Majkama”

Izvor: Politika, 06.Mar.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Politikina” nagrada„Majkama”

Priznanje „Eritrocit” za najbolji film programa „Evropa van Evrope” pripalo drami makedonskog autora Milča Mančevskog

39. FEST (vinjeta)

„Politikina” nagrada za najbolji film takmičarskog programa „Evropa van Evrope” – statueta „Eritrocit”, rad beogradskog akademskog vajara Nikole Pešića – pripala je filmu „Majke” makedonskog autora Milča Mančevskog, realizovanom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u makedonsko-francusko-belgijskoj koprodukciji.

Međunarodni žiri takmičarskog programa 39. Festa, koji je sinoć završen u Beogradu, u sastavu: reditelj Goran Paskaljević, predsednik žirija, filmska kritičarka iz Nemačke Barbara Lori de Lašarijer, američka kritičarka i umetnička direktorka festivala u Taormini Debora Jang, i Dubravka Lakić, filmska kritičarka našeg lista, nagradio je film „Majke” za „vrlo suptilno istraživanje istine i fikcije u tri namerno raznolike epizode, i smelo pomeranje granice između fikcije i dokumentarnog, kako bi istakao i preneo snažan osećaj još uvek prisutnog matrijarhata u makedonskom društvu”.

Nagrađeno delo prikazano je sinoć u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a međunarodni žiri 39. Festa istakao je da je prepoznao kvalitet filmova predstavljenih u takmičarskom programu. U obrazloženju, žiri je dodao da je „postojala samo jedna dilema tokom donošenja odluke, u vezi sa filmom ’Med‘ Semiha Kaplanoglua, koji je za izuzetan kvalitet već dobio brojna priznanja na svetskim festivalima”, a članovi žirija su „svojom odlukom želeli da skrenu pažnju na značaj drugog filma”.

Inače, filmu „Majke” pripala je i nagrada „Nebojša Đukelić” za najbolji film prikazan na festivalu, koju dodeljuje Udruženje filmskih novinara i kritičara Beograda (UFNIK).

Veoma uzbudljiv trodelni film „Majke” sastoji se od dva igrana dela i jednog dokumentarnog, u kojem se Mančevski fokusira na jedan od najmonstruoznijih zločina u Makedoniji, kada je kičevski novinar Vlado Tanevski ubio tri starice, a u isto vreme izveštavao o tim ubistvima i istrazi. Ovom slučaju, koji je šokirao makedonsku javnost, Mančevski je posvetio treći – dokumentarni deo filma, dok u prva dva igrana dela reditelj ispituje značaj figure majke i jačinu matrijarhata danas.

Za ovogodišnji Fest prodato je 93.000 ulaznica, a sa pratećim programima festivalske projekcije posetilo je oko 115.000 gledalaca, saopštio je na završnoj konferenciji za novinare Miloš Paramentić, direktor Direkcije Festa.

Poslednji dan 39. Festa protekao je u znaku premijere novog domaćeg filma „Neprijatelj” u režiji Dejana Zečevića, čija se ekipa juče susrela sa novinarima. Ova psihološka drama čija se radnja dešava u Bosni, sedam dana posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma, nastala je prema scenariju Đorđa Milosavljevića, i prati pripadnike jedinice za demontiranje mina koji, posle susreta sa misterioznim čovekom, počinju da se suočavaju sa svojim najgorim strahovima.

– Kao što su na prostorima nekadašnje zajedničke države SFRJ, iznenada zaratile dojučerašnje komšije, tako su u „Neprijatelju”jedan protiv drugog okrenuti dojučerašnji saborci pričom „jednog ništa” koji misli da je Bog. Situacija naoko apsurdna u sebi krije suštinu ljudskih sukoba – ističe reditelj Zečević, čiji se novi film od danas prikazuje u bioskopima.

----------------------------------------------------------

Nagrađeni i gledaoci

Za najbolji film 39. Festa žiri kritičara Fipresci Srbija proglasio je delo „U boljem svetu” Suzane Bir, koji je nagrađen „Oskarom” za najbolji strani film, a specijalno priznanje dodeljeno je drami „Koriolan” Rejfa Fajnsa, kojim je otvoren beogradski festival. Nagrađenih je bilo i među gledaocima 39. Festa: Tamara Žeravčić pokazala je najbolje znanje iz istorije filma, a generalni sponzor Festa – Naftna industrija Srbije dodelila joj je vaučer, od 15.000 dinara, za kupovinu goriva na njenim pumpama.

Ivan Aranđelović

objavljeno: 07.03.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.