Milčo Mančevski posetio FEST

Izvor: B92, 02.Mar.2011, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milčo Mančevski posetio FEST

Makedonski reditelj Milčo Mančevski predstavio je danas svoj novi film „Majke" čija je premijerna zakazana za 2. marta u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u okviru takmičarskom programu FEST-a „Evropa van Evrope".

Fest je bio bar pola mog obrazovanja. Izgleda da sam bio dobar đak, jer evo sada sam i učesnik", rekao je Mančevski.

Njegov najnoviji film „Majke" sastoji se od tri priče, smeštene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u tri makedonska grada: Skoplju, Mariovu i Ljubici i prikazuje sudbine tri majke, povezane temom zločina.

Film počinje kratkom pričom o pedofilskom zločinu i dilemama deteta koje odlazi u policijsku stanicu da to prijavi, a njegov najduži deo je treća priča, snimljena u dokumentarnoj formi, koja govori o šokantnoj smrti velikog broja žena, majki srednjih godina, koje je ubio patološki bolesnik.

„Moto ovog filma bio je ’istina boli’. Nisam se bavio jednom istinom, nego prirodom istine, tako da se ove tri filmske priče međusobno nadovezuju i dopunjuju", rekao je Mančevski na redovnoj konferenciji za novinare 39. FEST-a.

Prema njegovim rečima, tri priče povezane su tematski, po atmosferi i senzibilitetu, ali ne i narativno.

Ideja autora bila je da priče poveže stilski tako što je igrane forme snimio u dokumentarističkom maniru, dok je dokumentarna priča visoko stilizovana i na taj način približena igranoj formi.

„U sve tri priče ispitujemo šta se zaista desilo. Nisam hteo da mešam dramu i dokumentarni deo, namerno sam sve to ostavio asketski odvojeno", rekao je Mančevski.

Uloge u filmu tumače Ana Stojanovska, Vladimir Jacev, Dimitar Gjorgijevski i Ratka Radmanović.

Makedonski reditelj koji više od 15 godina živi i radi u SAD trenutno snima film „Sunshine" koji će biti, kako je rekao, „lažni dokumentarac o jednoj harizmatičnoj ženi i njenim fantazijama".

SPECIJALNU TEMU O OVOGODIŠNJEM FEST-u ČITAJTE OVDE.
Pogledaj vesti o: Fest

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.