Intervju: Miroljub Vučković

Izvor: B92, 22.Feb.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Intervju: Miroljub Vučković

Izađite, izaberite, uživajte

Fest donosi pregled filmske sezone, onoga što se nametnulo na međunarodnim filmskim festivalima, kaže Miroljub Vučković, umetnički direktor Festa 2008.


„Sezona je bila bogata i Fest 2008 odlična je mogućnost da gledaoci - među sedamdesetak filmova u programskim celinama "Evropa van Evrope" (takmičarski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << program), "Horizonti" (filmovi poznatih reditelja i filmovi koji su osvojili značajne nagrade na međunarodnim filmskim festivalima), "Činjenice i slagalice" (dokumentarni), "Iskreno iz Rusije" (panorama novog filma iz Rusije) i drugim - pronađu najbolje filmove sezone", kaže naš sagovornik.

„Nekome će novi film Džulijana Šnabela, ili braće Koen, ili Gasa van Santa, ili Mihalkova biti najbolji. Neko će se opredeliti za Pola Tomasa Andersona, Kolirina ili Larisu Sadilovu... Navodim nekoliko imena jer je Fest 2008 prikupio različito i dobro sa različitih strana planete".

Šta je to novo u odnosu na prošlogodišnji Fest?

Fest 2008 dolazi posle izuzetno posećenog Fest-a 2007. Fest ne znači takmičenje da svake godine bude što više gledalaca, ali nesumnjivo da povećan broj gledalaca izaziva pozitivan osećaj kod onih koji rade na Fest-u. Fest donosi nove filmove i oni, u suštini, bitno utiču na kvalitet određenog izdanja Fest-a.

Fest je kroz projekat "B2B", kao Festova profesionalna suština, učinio bitan iskorak napred. Film je umetnost i zabava i posao. Ekonomske mogućnosti sredine odražavaju se kroz projekat "B2B". Ove godine je "B2B" veoma stabilan i uspešan deo Fest-a, kako po broju prispelih projekata, takođe i po oficijelnim nagradama koje daju domaće i inostrane filmske laboratorije.

Da li će biti gostiju iz inostranstva na Fest-u?

Sa zadovljstvom mogu predstaviti specijalnog gosta Folkera Šlendorfa, koji će i otvoriti ovogodišnji Fest, i njegov najnoviji film "Ulžan" u kome Šlendorf ponovo sarađuje sa Davidom Benetom, legendarnim Oskarom, junakom "Limenog doboša" za koji je Šlendorf osvojio Zlatnu palmu na Festivalu u Kanu 1979, kao i Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja.

Na ovogodišnjem Festu biće prikazana domaća ostvarenja, ali i filmovi iz Rusije i sa Dalekog istoka?

Svakako da mi je drago da će Fest ponuditi i pet domaćih filmova. Festival je prilika da se domaća i međunarodna iskustva ogledaju, takođe, da se prepoznaju i podrže prave vrednosti. Pored usmerenja na novi film iz Rusije, Fest predstavlja i sedamnaest filmova iz Azije koji su napravljeni u Aziji ili Americi.

Koliko Fest može da pomogne da se publika vrati u bioskope?

Fest, kao i svaki drugi festival, ne može da supstituiše bioskop. Redovno prikazivanje filmova u bioskopima nezamenljivo je, ali je u našim uslovima postalo slabašno. Uspeh nekoliko domaćih filmova koji su imali premijere krajem 2007 ohrabruje i obavezuje da se usredsređenom akcijom podignu standardi, spreči „odlivanje energije" (kroz pirateriju, ili nedovoljno partnerstvo televizije), stvore uslovi da se film pogleda na pravi način i na pravom mestu.

Jedan deo publike se žali da na Fest ne dolaze velike filmske zvezde kao što je to na velikim svetskim filmskim festivalima?

Bioskopsko tržište izaziva da neko ko je velika zvezda dođe negde i podrži plasman filma. Plasman znači - ukoliko je procena da će određeni film imati 2 miliona gledalaca na nekom tržištu, vlasnik prava se saglasi da premijeru filma svojim prisustvom podrži jedna od zvezda filma. Onda se očekuje da će boravak zvezde podići gledanost makar za neku stotinu hiljada gledalaca. U slučaju našeg tržišta, boravak zvezde bi mogao da podigne broj gledalaca od dvadeset do dvadeset pet hiljada, na primer. Pet hiljada prodatih karata više daje prihod da se pokriju telefonski troškovi za dogovaranje eventualnog gostovanja zvezde. A zvezde ne putuju same....

Foto: Arhivska fotografija Fest 2006

Više o Festu 2008

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.