Danijel Harding i orkestar Milanske skale u Sava centru

Izvor: Blic, 10.Jul.2011, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danijel Harding i orkestar Milanske skale u Sava centru

BEOGRAD - Filharmonijski orkestar Milanske skale i jedan od najvećih dirigenata današnjice Danijel Harding održaće večeras (20) koncert u beogradskom Sava centru, a solistkinja će biti zvezda u usponu violončelistkinja Mari-Elizabet Heker. Ovim koncertom biće zatvoren Osmi čelo fest, na kojem su sinoć nastupili Peter Bahman i njegov ansambl čelista.

Na programu večerašnjeg koncerta je Rosinijeva Uvertira „Viljem Tel", Šumanov Koncert za violončelo i orkestar, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Elegija za violončelo i orkestar Gabrijela Forea i Dvoržakova Simfonija br. 9 „Iz Novog sveta".

Filharmonijski orkestar Skale je 1982. godine osnovao slavni dirigent Klaudio Abado sa muzičarima čuvene operske kuće "La Skala” u Milanu, sa ciljem da veliku opersku tradiciju Milanske skale obogati simfonijskim repertoarom.

Orkestar ima sopstvenu koncertnu sezonu, a takođe nastupa u simfonijskoj sezoni Opere Milanske skale.

Od nastanka Filharmonijski orkestar blisko sarađuje sa najznačajnijim dirigentima, do 2005. godine šef dirigent orkestra bio je Rikardo Muti, koji je dao

nemerljiv doprinos umetničkom razvoju ovog ansambla, a od 2006. godine Filharmonijski orkestar intenzivno sarađuje sa Danijelom Barenbojmom, Danijelom Gatijem i Rikardom Šaijem.

Na koncertu u Sava centru orkestar Milanske skale predvodiće britanski dirigent Harding, koji je karijeru počeo kao asistent ser Sajmona Retla u Simfonijskom orkestru grada Birmingema, sa kojim je debitovao 1994. godine.

Harding je glavni gostujući dirigent Londonskog simfonijskog orkestra, muzički direktor Simfonijskog orkestra Švedskog radija i glavni dirigent Kamernog orkestra „Mahler". Solista na koncertu biće zvezda nove generacije, mlada nemačka violončelistkinja Mari-Elizabet Heker, rođena u porodici sveštenika kao jedno od osmoro dece.

Počela je da svira violončelo u petoj godini. Ugledni nemački violončelista Peter Bruns postao je njen glavni profesor, a tokom godina svirala je sa braćom i sestrama u raznovrsnim kamernim sastavima.
Pogledaj vesti o: Fest

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.