Dani za uživanje u sedmoj umetnosti

Izvor: Blic, 22.Feb.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani za uživanje u sedmoj umetnosti

Veliki nemački reditelj Volter Šlendorf, ne krijući radost, proglasio je sinoć u Centru „Sava" otvorenom prestižnu filmsku manifestaciju, 36. Međunarodni beogradski filmski festival (FEST).

Nakon što je jednim toplim „Dobro veče" na srpskom pozdravio publiku, odišući neposrednošću Šlender se setio svog davnog boravka u Beogaradu.

- Sećam se da sam u Beogradu bio pre dosta godina, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i da je davnih dana moj film „Limeni doboš" ovde bio veliki kulturni događaj. Pogledao sam katalog ovog festivala. Dobar deo tih filmova sam video. Mogu reći da se radujem što ćete videti najbolje američke, evropske, azijske filmove. Zahvalan sam festivalima što u ovim vremenima, ne baš naklonjenim kinematografiji, održavaju film u životu. Pogledaćete neke filmove koji će do kraja FEST-a dobiti i Oskara. Veoma mi se svidela programska celina „Evropa van Evrope", ali mislim da će taj izraz uskoro biti zastareo. Velika, prevelika čast i radost mi je što će moj film „Ulžan" otvoriti festival.

Veliki nemački reditelj ispraćen je sa scene gromkim aplauzom. Burnim pljeskanjem dlanova je i dočekan kada se popeo na binu i srdačno rukovao sa Vojislavom Brajovićem, ministrom kulture Republike Srbije, koji je prethodno prisutne pozdravio.

- Ako volite ovu svoju divnu zemlju, ako volite ovaj svoj grad, ako volite svoju kulturu koja jeste deo Evrope i sveta, ako volite domaći film koji je bio i ostao deo svetske kinematografije, a voleti znači i negovati, onda ćete voleti i ovaj 36. FEST, koji je osnovan, postoji i opstaće zahvaljujući vašoj ljubavi - rekao je Brajović.

I mada ne u prepunoj sali, ali u prijatnoj atmosferi, među brojnim ljubiteljima filma, mogli su se videti i Olja Ivanjicki, Milica Mihajlović, Eva Ras, Darjan Mihajlović, Mihajlo Vukobratović, Slobodan Šijan, Rade Marjanović, Boris Bješević i drugi.

FEST traje do 2. marta. Cene pojedinačnih karata su od 150 do 250 dinara, u zavisnosti od termina i mesta projekcije. Filmovi se prikazuju u Centru „Sava", Domu sindikata i Dvorani kulturnog centra Beograda.

Za deset dana 73 filma

Tokom deset dana festivala publika će biti u prilici da pogleda 73 filma domaćih i inostranih reditelja. Pored tradicionalnih programskih celina „Horizonti" i „Činjenice i slagalice", FEST obuhvata i filmove mladih autora u okviru ciklusa „Mapa", izbor filmova savremenih ruskih reditelja u programu „Iskreno iz Rusije" i program azijskih filmova „Fantazija".

Premijerno će biti prikazani novi filmovi Nikite Mihalkova, braće Koen, Dejvida Kronenberga, Anga Lija, Kim Ki-duka, Fatiha Akina i drugih istaknutih svetskih reditelja. I ove godine, po drugi put, u okviru FEST se održava takmičarski program „Evropa van Evrope", u kojem učestvuju filmovi autora iz evropskih zemalja koje nisu članice EU, kao i zemalja koje su geografski izvan Evrope, ali su pod njenim kulturnim uticajem. U takmičarskom programu učestvuje osam ostvarenja, među kojima i film srpskog reditelja Nebojše Radosavljevića „Miloš Branković". Na ovogodišnjem festu biće prikazani i domaći filmovi „Zavet" Emira Kusturice, „Na lepom plavom Dunavu" Darka Bajića, „Princ od papira" Marka Kostića, kao i dokumentarac „Pikaso" Milana Kilibarde.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.