Banatske masne manifestacije

Izvor: Politika, 11.Feb.2010, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banatske masne manifestacije

Banaćani nastavljaju sa održavanjem festivala koji prkose „zdravom životu” i počinju od toga da prave pare

Pančevo – Tek što je u Omoljici minuo prvi „Šunka fest" na kojem je premijerno pokazano pečenje „Žisel čvaraka", ma šta to značilo, stigle su najave o održavanju, u februaru, još dve „masne manifestacije” na području grada Pančeva. Organizatori zimskih seoskih zabava u južnom Banatu i ove godine su se potrudili >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da izađu na megdan onima koji tvrde da nije teško zaključiti zašto Lale najčešće boluju od viška holesterola.

U subotu i nedelju, 13. i 14. februara, u Dolovu će biti održana 12. Vinarijada. Složno Društvo dolovačkih vinara ove godine je odlučilo da se ne bavi samo sačekivanjem gostiju, već i da im dođe na noge. Tokom nedelju dana promotivnih aktivnosti posetili su Pančevo, Bavanište, Stari Tamiš, Deliblato i Mramorak, prodavši nekoliko stotina litara lane proizvedenog vina. Tim novcem proširiće zasade vinove loze. Šezdesetak članova Udruženja vinara „Sveti Trifun" iz Dolova lane je, zajednički, kupilo 40 ari vinograda i dobilo 500 litara, tvrde, prvoklasnog vina. Bogdan Ankucić, predsednik Društva, kaže da su došli i do svog podruma, preuredili ga i spremaju se da sa pančevačkom Turističkom organizacijom krenu u posao. To je odgovor dolovačkih vinara onima koji su im se godinama smejali kada su pre 12 godina počeli da organizuju Vinarijadu, a vinograda u Dolovu i oko njega gotovo i da nije bilo. Sada ih ima desetak hektara, a tokom ovogodišnje Vinarijade podeliće 400 sadnica loze, ne bi li stimulisali seljane i njihove goste da dižu nove vinograde.

Dolovci obećavaju da će gostima ponuditi na prodaju ne samo vino i proizvode dobijene na nedavnim svinjokoljima, već i nešto „zdrave hrane": štrudlu zvanu „makovnjača" i med sa obronaka Deliblatske peščare. Ko god bude hteo, moći će u subotu pre podne da se takmiči u brzom ispijanju špricera. Zdravlja radi, nije prihvaćen „slovenački model" takmičenja, da se pije dok jedan od takmičara ne padne pod sto. Ankucić veli da su se privoleli „iđoškom modelu" – takmičenje će biti eliminatorno, a u svakom krugu ispija se po jedan špricer i pritiska šahovski sat po obavljenom poslu. Ako bude mnogo prijavljenih, a prijavljivanje traje sve do početka takmičenja, i ovde je moguće više krugova i, naravno, padanja pod sto. Pobednik dobija pet litara vina da se dalje usavršava kod kuće.

A već idućeg vikenda gurmanima se smeši „Slaninijada" u Kačarevu. Zahvaljujući dobroj medijskoj promociji, ova, uz turijsku „Kobasicijadu", naša najposećenija „ijada" očekuje, kažu organizatori, do sto hiljada posetilaca. Možda ih toliko neće biti, ali miris tek istopljenih čvaraka i gužva u kojoj naš čovek vazda uživa ipak će naterati mnoge da tih dana dojezde u „najmasnije selo na svetu".

U Kačarevu već postoji sporazum organizatora „Slaninijade" i Mesne zajednice o podeli zarađenog. Jedna šala začinjena inatom postala je ozbiljna privredna manifestacija.

Miodrag Šašić

[objavljeno: 12/02/2010]
Pogledaj vesti o: Fest

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.