Zbog čega ubijaju muškarci, a zbog čega žene?

Izvor: Blic, 20.Jul.2017, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog čega ubijaju muškarci, a zbog čega žene?

Američka studija, zasnovana na podacima FBI o ubistvima u poslednjih 40 godina, analizira rizike da neko postane žrtva ubistva, kao i odnos između počinilaca i njihovih žrtava.

Studija sprovedena na Severoistočnom univerzitetu u Bostonu, iza koje stoje autori Džejms Alan Foks i Ema E. Frajdel, ukazuje na značajne razlike između počinilaca oba pola i njihovih žrtava.

U novije vreme istraživanja o ubistvima i ženama intenzivno se bave nasiljem u intimnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vezama, ubistvom dece i seksualnim zlostavljanjem. Naučnici su ustanovili da je žena koji počini zločin često motivisana muškim saučesnikom, postporođajnom depresijom, psihičkim oboljenjem, ili reaguje na zlostavljanje.

U stručnoj literaturi preovladava teza da je nasilje kod muškaraca ofanzivna metoda kako bi pokazali nadmoćnost, dok ga žene vide kao poslednji izlaz.

U protekle četiri decenije oko 90 odsto počinilaca ubistava u SAD bili su muškarci, a 81 odsto njihovih žrtava bili su muškarci. Osim toga, 78 odsto žrtava ubistva koje su počinile žena takođe su muškarci. Muškarci počine deset puta više ubistava nego žene, ali su i četiri puta češće žrtve. Sve u svemu, može se zaključiti da su veći izgledi da žena postane žrtva nego počinilac ubistva, i obrnuto.

Razlike postoje i u prosečnoj starosti muških, odnosno ženskih počinilaca i njihovih žrtava. Tako je oko 50 odsto svih muških počinilaca mlađe od 25 godina, a kod ženskih je to slučaj u 35 odsto slučajeva. Stručnjaci ovo, između ostalog, objašanjavaju ubistvima koja su povezana sa kriminalom bandi i narko-kriminalom, a koji su krajem 80-tih i sredinom 90-tih godina prošlog veka bili na vrhuncu.

Kada su deca žrtve ubistva, počinioci su uglavnom žene. Iza dve trećine svih ubistava deca stoje žene, često majka ili maćeha. Kada je reč o ubistvima dece mlađe od godinu dana, čak 80 odsto počinilaca su žene. Ono što s tim u vezi upada u oči jesu česta davljenja i gušenja dece.

Kada su žrtva i počinilac bliski, polovi se približavaju, budući da više od polovine žena počinilaca ubistva ubilo partnera, odnosno partnerku, ili člana porodice. Ipak, jasno dolazi do izražaja da je žena u ličnom okruženju izložena većoj opasnosti nego muškarac: samo iza 11 odsto žena žrtava ubistva stoje nepoznate osobe. S druge strane, muškarci su žrtve ubistva nepoznate osobe u 30 odsto slučajeva.

U tinejdžerskom uzrastu opasnost da žena postane žrtva ubistva raste, jer u okviru intimnih veza žene znatno češće bivaju ubijene nego muškarci. Iza čak 50 odsto svih ubistava žena stoji partner ili partnerka, dok kod muškaraca taj procenat iznosi samo pet odsto.

Saznanja o slučajevima ubistva u vezama veoma su važna za borbu protiv nasilja u porodici. U proteklih 40 godina broj ubistava koje su počinile žene smanjio se za 60 odsto, a mogući razlozi su: poboljšanje socijalne i pravne intervencije, liberalizacija zakona o razvodu, veća finansijska nezavisnost žena i smanjenje stigmatizacije žrtava nasilja u porodici.

Istovremeno, broj žena koje je ubio partner bio je u konstantnom porastu počev od 1980-tih godina, da bi tek 1990-tih godina broj žena žrtava nasilja u intimnim vezama polako počeo da opada, čemu je delom doprineo i zakon iz 1993, koji sprečava osobe kažnjavane zbog nasilja u porodici da legalno kupe oružje.
Pogledaj vesti o: FBI

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.