Senatori reaguju na izveštaj FBI, Kavano na korak od Vrhovnog suda

Izvor: VOA, 04.Okt.2018, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Senatori reaguju na izveštaj FBI, Kavano na korak od Vrhovnog suda

FBI je predao Senatu izveštaj  o svojoj istrazi navoda o seksualnom napadu koji je počinio Bret Kavano, kandidat predsednika Trampa za Vrhovni sud. Dok se demokrate tome protive, senatski republikanci rešeni su da uskoro stave na glasanje potvrdu Kavanoove nominacije. Senatorima dužnost nalaže da ne otkrivaju detalje o izveštaju FBI-ja a bila im je dostupna samo jedna kopija da je pročitaju iza zatovrenih vrata. Međutim, brojni republikanci rekli su novinarima da nisu videli ništa što potvrdilo optužbe protiv Kavanoa. Stotinu američkih senatora tokom dana je silazilo u specijalnu salu u podrumu Senata, koja se obično koristi za poverljive brifinge u domenu nacionalne bezbednosti, da bi u grupama pregledali izveštaj FBI-ja o Bretu Kavanou. “Sedma i najnovija istraga FBI-ja nije potvrdila nijednu od novih optužbi”, izjavio je Mič Mekonel, lider senatske većine. Sve oči su uprte u malu grupu ključnih senatora.  “Još nisam odlučio, najiskrenije”, kazao je novinarima Džo Menčin, senator iz Zapadne Virdžinije.  U izveštaju se nalaze sažeti pregledi razgovora sa očevicima u istrazi navodnih seksualnih prestupa sudije Kavanoa pre više decenija. Međutim, sam Kavano i žena koja ga je prva optužila, doktor Kristin Blazi Ford nisu bili ispitani.  Advokati Blazi Tord saopštili su da su duboko razočarani što oni koji su usmeravali istragu FBI-ja nisu bili zainteresovani za istinu. Kavano je u više navrata demantovao sve optužbe. Demokrate, kao što je senatorka Dajen Fajnstajn, nisu zadovoljne izveštajem. “Ovaj izveštaj je proizvod nekompletne istrage koju je, možda, ograničila Bela kuća.” Predsednik Tramp jutros je na Tviteru poručio: “Ovo je sada sedmi put da je FBI istražio sudiju Kavanoa. Da bude i stotinu istraga, to još ne bi bilo dovoljno za demokrate koji opstruiraju process.” Ljudi koji su poznavali Kavanoa ranih 1980-ih daju različite iskaze o njegovom karakteru i stepenu konzumiranja alkohola. “Dosta me je iznenadilo kada je rekao da se nikad nije obeznanio od alkohola”, kazao je Džejms Rouč, cimer sudije Kavanoa na prvoj godini fakulteta. Suzen Matan, drugarica sudije Kavanoa iz srednje škole, ima drugačije uspomene:  “On nije takav čovek, kažem vam. Da li je pio? Jeste. Da li bi otišao predaleko? Ne!” Prema anketi koju su u sredu objavili NPR, Marist i PBS NewsHour, 47% ispitanih reklo je da ima "negativan stav" o Kavanou, nasuprot 36% koji su rekli da pozitivno gledaju na sudiju. 
Pogledaj vesti o: FBI

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bret Kavano novi sudija Vrhovnog suda SAD

Izvor: VOA, 05.Okt.2018, 16:18

Bret Kavano položio je zakletvu kao novi sudija Vrhovnog suda SAD, istog dana kada je Senat tesnom većinom od 50 glasova za odobrio njegovu nominaciju za tu poziciju. ​Senatori su glasali posle 30 sati rasprave o nominaciji sudije Breta Kavanoa i izglasali je sa 50 glasova za i 48 protiv.  Predsednik...

Nastavak na VOA...

Kontroverzni Trampov kandidat za sudiju dobio podršku senata

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Okt.2018

Kandidat predsjednika SAD Donalda Trampa za sudiju Vrhovnog suda Bret Kavano napravio je u petak još jedan korak dalje nakon što ga je potvrdio američki Senat u preliminarnom glasanju, uprkos optužbama o seksualnom napastovanju.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.