Privođenja zbog ubistva Pukanića

Izvor: B92, 28.Okt.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privođenja zbog ubistva Pukanića

Zagreb -- Tri dana nakon ubistva novinara Ive Pukanića, hrvatska policija je privela tridesetak osoba na informativne razgovore.

Počeo je da radi i Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta, koji su mediji već prozvali "hrvatski FBI". Hrvatski mediji nezvanično saznaju da je policijska istraga fokusirana na bivše pripadnike elitnih vojnih i policijskih jedinica koji su prošli specijalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obuku za posebne diverzantske zadatke.

V.d. načelnika policije Vladimir Faber nije ni potvrdio ni negirao te informacije.

Više osoba koje su proteklih dana privedene u istrazi ubistva novinara i suvlasnika nedeljnika "Nacional" Ive Pukanića, zadržano je u pritvoru, rekla je danas portparolka zagrebačke Policijske uprave Aleksandra Ljuba.

Ona je potvrdila i da je jedan broj osoba koje su juče uhapšene u Zagrebu, Vukovaru i Rijeci, već pušten jer nije dokazano da su imali veze sa ubistvom Pukanića i njegovog saradnika Nika Franjića.

"Uhapšene osobe podvrgnute su poligrafskom testiranju, proverava se njihov alibi i vode informativni razgovori", rekla je portparolka zagrebačke policije.

Ona, međutin, nije znala da kaže koliko je osoba zadržano u policiji, a koliko ih je pušteno na slobodu, niti je želela da komentariše tvrdnje medija da su neke od privedenih osoba pripadnici elitnih vojnih i policijskih jedinica i stručnjaci za eksploziv, ili pripadnici narko-miljea.

Mediji prenose da je privedeno oko 30 osoba, kao i da je deo osumnjičenih uhapšen na prelazu Bajakovo, na granici Hrvatske i Srbije.

U Zagrebu su ispitani i prijatelji i saradnici Ive Pukanića, ali još uvek ne i njegova supruga Mirjana.

"Znam da imam političku zaštitu, i to je to. U vezi razgovora me niko nije kontaktirao i, normalno, očekujem da će me ispitati, znaju gde sam", rekla je Mirjana Pukanić.

Juče je počeo sa radom Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta, koji vodi Tihomir Kralj, a koji su tamošnji mediji već prozvali "hrvatski FBI".

Njegov zadatak biće vođenje složenijih policijskih istraga i akcija protiv organizovanog kriminala i korupcije na nacionalnom nivou. Međutim, pre toga trebaće vremena da se obezbede kadrovi, kaže Krunoslav Borovec, načelnik ureda policijske uprave.

"Biće potrebno nekoliko meseci da se potpuno kadrovski popuni novoformirani ured", rekao je Borovec.

Portparolka zagrebačke policijske uprave Aleksandra Ljuba potvrdila je i da policiji stiže veliki broj prijava građana u vezi sa objavljenim foto-robotom osobe za koju se sumnja da je u vreme ubistva bila na parkingu na kojem je izvršen atentat, ali da identitet te osobe još nije utvrđen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.