Predstavljaju se kao FBI, ali reč je o ransomveru

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Maj.2020, 10:57

Predstavljaju se kao FBI, ali reč je o ransomveru

Vodite računa

Bezbednosni specijalisti iz antivirusne kompanije Check Point otkrili su novu varijantu ransomware softvera koji napada Android telefone. Naime, ovaj maliciozni softver se pretvara da je iz FBI-a i „optužuje“ vlasnika telefona za nelegalne radnje, zbog čega traži plaćanje „kazne“ kako bi mu se otključali fajlovi.

U pitanju je Black Rose Lucy ransomware, koji je prvi put uočen >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << krajem 2018. godine, ali autori su od tada aktivno nadograđivali. Njegova osnovna svrha je da, pored enkriptovanja fajlova, preuzme kontrolu nad inficiranim telefonom i tabletom, kako bi hakeri mogli da instaliraju druge forme malware programa. Nakon što je uređaj inficiran, korisnik se pita da li želi da uključi optimizaciju video streaming-a. Ukoliko se složi sa tim, korisnik tada daje pravo malicioznom programu da pristupi sistemskim servisima.

Nakon toga sledi „drugi talas“ u kome se korisniku prikazuje informacija, navodno iz FBi-a, koja ga obaveštava da mu je telefon zaključan zbog nelegalnog preuzimanja sadržaja za odrasle. U upozorenju se tvrdi i da su detalji o korisniku telefona, uključujući njegovu sliku i lokaciju, upravo prosleđeni FBI-u, zajedno sa listom navodnih kriminalnih aktivnosti koje je počinio. Da bi izbegao tužbu, korisnik mora da plati kaznu u iznosu od 500 dolara. Za razliku od plaćanja bitcoin-ima, koje zahtevaju drugi ransomware malware-i, Lucy zahteva da se plaćanje izvrši kreditnom karticom, što hakerima omogućava da dobiju pristup i do bankovnog računa korisnika. Pored svega toga, Lucy omogućava hakerima da preuzmu kontrolu nad uređajem korisnika, da prave izmene na njemu i da instaliraju dodatne maliciozne programe.

Veruje se da je poreklo ovog malware-a iz Rusije, čiji sajber-kriminalci ga nude kao „as-a-service“ korisnicima. Iz Check Point-a upozoravaju da je kampanja dalje aktivna. Da bi se izbegle potencijalno opasne situacije, korisnicima se savetuje da na svoje telefone instaliraju security rešenja i da upotrebljavaju isključivo oficijelne prodavnice aplikacija. I naravno, da redovno ažuriraju operativne sisteme na svojim telefonima.
Pogledaj vesti o: Android

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.