Izvor: Luftika.rs, 04.Avg.2021, 12:31

Ministar demantuje samog sebe nakon Vučićevog odgovora, sada Stefanović “nije razumen”

Nakon što je jasno rekao da su ključni dokazi protiv klana Beluvuk-Miljković obezbeđeni zahvaljujući američkoj službi FBI, ministar Nebojša Stefanović sada je demantovao samog sebe reagujući na saopštenje MUP-a i obraćanje predsednika Vučića koji i dalje tvrde da iza hapšenja stoje isključivo naše bezbednosne strukture.
Stefanović traži od javnosti da ne veruje sopstvenim očima i ušima jer on, kako sada tvrdi, nije rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << FBI ima najveće zasluge za pribavljanje dokaznih materijala, već da je samo pomenuo razgovor iz 2019. godine sa direktorom ove službe Kristoferom Vrejom o važnosti presecanja kriptovanih komunikacija na aplikaciji SKAJ, kao i generalno o korišćenju modernih tehnologija od strane kriminalnih klanova.
– Кao što se iz moje izjave jasno vidi i čuje, ni u jednom trenutku nisam rekao da je FBI učestvovao u istrazi protiv Belivuka i njegove grupe – promenio je kontekst svoje prve izjave ministar Stefanović.
On dodatno “pojašnjava” svoje prvo izlaganje zbog, kako tvrdi, “zlonamernih interpretacija”.
– S obzirom na to da su različite, pa i zlonamerne interpretacije moje precizne izjave od subote 31. jula otvorile prostor za nove medijske manipulacije, umesto da rasvetle činjenice, što mi je bio jedini cilj, dužan sam da neke od njih ponovim radi zaštite ugleda naših državnih institucija, pre svega predsednika Republike, Vlade Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i mog ličnog ugleda. Svrha mog nedavnog obraćanja bilo je odlučno demantovanje medijskih napisa da sam za komunikaciju koristio Skaj telefon, što je laž koja je iskorišćena da budem napadnut za izmišljenu saradnju sa klanom Veljka Belivuka.
I na tu laž je tada stavljena tačka. U tom kontekstu, govorio sam i da je razbijanje kriptovane komunikacije preko aplikacije Skaj pomoglo u prikupljanju važnih dokaza za hapšenje i podizanje optužnice protiv Belivuka i njegove grupe, pri čemu i naše bezbednosne službe i strane koje su nam u tome pomogle znaju ko je koristio Skaj telefon, što je i dokaz da ga ja nikada nisam koristio – naveo je Stefanović u pisanoj izjavi.
Ovakva promena usledila je nakon saopštenja MUP-a koje je reagovao na prvu Stefanovićevu izjavu.
– Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije saopštilo ne raspolaže saznanjima, niti u evidencijama MUP-a postoji i jedan podatak ili dokument koji bi bio potvrda saradnje ili bilo kakve razmene operativnih informacija sa FBI u cilju kriminalističke obrade i procesuiranja optuženih lica organizatora organizovane kriminalne grupe Belivuk-Miljković – stoji u obajvi MUP-a Srbije.
Takođe, na prvu izjavu Stefanovića, reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je odbacio da je FBI imao bilo kakvu ulogu u hapšenju klana Velje Nevolje.
– Sve su uradili naši organi, policija i BIA. Sve što smo uradili sa izuzetkom podrške i zajedničkog rada po pitanju određenih dokaznih predmeta sa evropskim službama, uradili su naši organi. FBI nije uradio ništa – nedvosmislen je bio Aleksandar Vučić koji je po ko zna koji put najavio da će se podvrgnuti poligrafskom testiranju.


Stefanovića je napao i njegov stranački kolega Vladimir Đukanović optuživši ga direktno da je “američki čovek”.
– Zaista odvratno zvuči kada se srpski ministar poziva na FBI da bi sebe opravdao. Kako je to samo jadna poruka kojom celoj javnosti stavlja do znanja, ej ja sam američki čovek. Dodatno na taj način pokušava da naglasi kako mu niko ne može ništa, jer je pod američkim kišobranom. Fuj – prokomentarisao je čitav slučaj Đukanović.
Neverovatne stvari se dešavaju u državi poslednjih meseci, a funkcioneri, umesto da umire javnost, izjavljuju šta god požele bez opasnosti da zbog toga mogu snositi bilo kakvu odgovornost osim političke, a i ona je moguća jedino pod uslovom da pojedinac izgubi zaštitu od strane predsednika Srpske napredne stranke.
Bilo bi zanimljivo da sam Kristofer Vrej saopšti našoj javnosti da li je i u kojoj meri FBI učestvovao u slučaju Belivuk, jer sudeći samo na osnovu obraćanju ministra odbrane, predsednika Srbije i ministarstva unutrašnjih poslova vrlo lako dolazimo do, kako reče Stefanović, “zlonamernih interpretacija” i situacije u kojim više ne znamo ko šta priča i sa kojom namerom, a naročito se odaljavamo od istine koja je od suštinske važnosti.
Možda bi ministar, pre nego sledeći put odluči da pojasni zbunjenoj javnosti, prvo trebao da se dogovori sa sobom da li jeste, nije ili ne zna da li je FBI učestvovao u akciji hapšenja klana Beljka Belivuka.

Ovakva neusalgašenost najmoćnijih ljudi u državi, njihov sukob i kontradiktorne izjave dodatno unižavaju slomljeno poverenje građana u institucije i vlast, a to je i više nego pogubno u situacijama kada rat sa nevidljivim neprijateljem koronavirusom i dalje preti da eskalira u bliskoj budućnosti.
Vučić: Ukoliko se dokaže da sam se video sa Belivukom idem doživotno u zatvor

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.