Kosovski Albanac planirao masakr na Floridi

Izvor: Blic, 10.Jan.2012, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski Albanac planirao masakr na Floridi

Američki FBI uhapsio je kosovskog Albanca sa američkim pasošem Samija Osmakaka (25), zbog sumnje da je planirao terorističke napade na Floridi, kao osvetu za zločine učinjene protiv muslimana, javljaju američki mediji.

Osmakak je neposredno pred hapšenje snimio oproštajnu osmominutnu video-poruku u kojoj kaže da će izvršiti masakr kao osvetu za zločine učinjene protiv muslimana. Kosovski Albanac na snimku sedi prekrštenih nogu sa pištoljem u ruci, dok se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iza njega nalazi automatska puška "kalašnjikov”.

Osumnjičeni Osmakak je pre nekoliko meseci stupio u kontakt sa doušnikom FBI od koga je tražio da kupi oružje i eksploziv za napade na noćne klubove, radnje i policijsku stanicu u Tampi na Floridi.

On se 21. decembra sastao s prerušenim agentom FBI, predavši mu kao avans 500 dolara za kupovinu automatskih pušaka "kalašnjikov” i "uzi”, bombi i prsluka sa eksplozivom.

Osmakak je zatražio od agenta i da mu pomogne da napravi tri bombe koje bi postavio na tri vozila i aktivirao daljinskim upravljačem, navodi se saopštenju američkog Ministarstva pravde.

On je kazao da želi da aktivira eksploziv na mestu sa mnogo ljudi, i da uzme taoce. "Iskreno, hteo bih da uđem u neku vojnu bazu, ali one su toliko zatvorene, da moram da smislim nešto drugo”, ispričao je Osmakak.

VIDEO> Pogledajte snimak koji je načinio uhapšeni terorista:

Američke vlasti: Terorista planirao da raznese mostove

Ideja mu je bila, prema navodima američkih vlasti, da digne u vazduh mostove koji spajaju Tampu sa lokalnim okrugom Pinela.

"To će uništiti njihovu ekonomiju, neće biti hrane, niko neće moći da ide na posao”, rekao je Osmakak i dodao da neće odustati od svog plana, jer želi da umre na islamski način.

Izvršni direktor Saveta za američko-islamske odnose Hasan Šibli, koji je i advokat u Tampi, kaže da se letos na kratko sreo sa Osmakakom i da je tada stekao utisak da on ne zna ništa o islamskoj religiji.

"Bio je pun neznanja o islamu, nije znao arapski niti bilo šta o osnovama islamskog učenja koje promoviše mir”, kazao je Šibli.

Nakon što je uhapšen zbog planiranja terorističkih napada, Osmakak je sinoć doveden u federalni sud na Floridi, gde je prilikom prvog pojavljivanja samo izneo lične podatke.

Sud je odlučio da mu se odredi pritvor bez mogućnosti da bude pušten uz kauciju, i ako bi bio osuđen po samo jednoj tački optužnice preti mu kazna doživotnog zatvora.

Sukobio se sa demostrantima na koncertu Lejdi Gage

Američki novinari su pokušali da razgovaraju s porodicom kosovskog Albanca koja živi u gradiću Pinela Park u blizini Tampe. Međutim, uspeli su samo da dođu do njegovog brata koji radi u lokalnoj porodičnoj pekari Balkan, koji im je rekao da je ceo slučaj namešten i da je Osmakak nevin.

Osmakak je već imao sukob sa zakonom, kada je prošle godine u aprilu održan koncert Lejdi Gage u Tampi. Ispred mesta gde se održava koncert okupilo se više antigej demonstranata koji propagiraju hrišćanstvo, kada je u kamionu prošao Osmakak obučen u odeću sa Bliskog istoka.

Pošto je privukao pažnju ljudi koji su demonstrirali, oni su počeli verbalno da ga vređaju. Osmakak je nakon toga parkirao vozilo, izašao i počeo da se svađa sa jednim čovekom. Osmakak ga je tokom svađe udario u glavu i optužen je za nanošenje telesnih povreda, ali slučaj sudski nije do danas okončan.

VIDEO> Pogledajte prilog američke televizije:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.