FBI pokrenuo krivičnu istragu o urušavanju mosta u Baltimoru

Izvor: VOA, 15.Apr.2024, 16:12

FBI pokrenuo krivičnu istragu o urušavanju mosta u Baltimoru

Baltimor — Američki Federalni istražni biro (FBI) otvorio je krivičnu istragu o smrtonosnom rušenju mosta Frensis Skot Ki u Baltimoru, koja je usredsređena na okolnosti koje su dovele do tog incidenta, te da li su poštovani federalni zakoni, prenose agencije Asošijeted pres i Rojters. Agenti FBI-a su na teretnom brodu Dali i sprovode sudski odobrenu aktivnost povezanu sa rušenjem (mosta), saopšteno je iz te agencije u ponedeljak. Dnevnik Vašington post je prvi prenio vijest o istrazi. Gradonačelnik Baltimora Brendon Skot u ponedeljak je najavio partnerstvo sa dvije pravne firme o "pokretanju pravne akcije da počinioci odgovaraju" i da se umanji šeta po stanovnike tog grada. Teretni brod Dali, koji je prevozio kontejnere, isplovio je iz luke u Baltimoru u ranim jutarnjim satima 26. marta na putu ka Šri Lanki kada je udario u jedan od nosećih stubova mosta što je dovelo do njegovog rušenja u rijeku Patapasko. Stradalo je šestoro građevinskih radnika koji su u trenutku rušenja radili na mostu. Ronioci su do sada pronašli posmrtne ostatke troje stradalih. Predsjedavajuća Nacionalnog odbora za bezbjednost u saobraćaju Dženifer Homendi rekla je prošle nedelje da su istražitelji usredsređeni na električni sistem masovnog teretnog broda koji je skrenuo s kursa i udario u most. Brod je imao problema sa snabdijevanjem strujom prije nesreće, na šta ukazuju i video snimci koji pokazuju kako se svijetla gase i pale. U saopštenju gradskih vlasti u ponedeljak ističe se da će "grad preduzeti odlučnu akciju da na odgovornost pozove sve entitete koje su krivi za tragediju, uključujući vlasnika, zakupca broda, menadžera/operatera i proizvođača broda, kao i druge potencijalno odgovorne treće strane". "Nastavljamo da radimo sve što je u našoj moći da podržimo sve koji su pogođeni i nastavićemo da prepoznajemo ljudske posljedice ovog događaja. Dio tog posla bi trebalo da bude traženje odštete od onih koji bi potencijalno mogli da budu odgovorni. A s obzirom na to je vlasnik broda podnio zahtijev da ograniči svoju finansijsku odgovornost samo nekoliko dana nakon incidenta, moramo podjednako brzo da zaštitimo interese grada", navodi se u saopštenju. Istraga se sprovodi u trenutku kada se strahuje u pogledu bezbjednosti hiljada mostova u Americi.  
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FBI otvorio krivičnu istragu o rušenju mosta u Baltimoru

Izvor: Blic, 15.Apr.2024

Američki Federalni istražni biro (FBI) otvorio je krivičnu istragu o rušenju mosta Frensis Skot Ki u Baltimoru u koji je udario teretni brod prošlog meseca, koja će bar delimično ispitati da li je posada napustila luku znajući da je brod imao ozbiljne sistemske probleme, navela su dvojica američkih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.