Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Mar.2018, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FBI vodio istragu protiv ministra pravde

Američki Federalni istražni biro (FBI) vodio je istragu o ministru pravde SAD Džefu Sešnsu zbog mogućih lažnih iskaza pred Kongresom, navodi se u izveštajima.

Ej-Bi-Si njuz (ABC News) je prvi preneo da je Endru Mekejb, doskorašnji zamenik direktora FBI kog je Sešns prošle nedelje smenio, prošle godine odobrio istragu o tome da li je Sešns lagao Kongres kada je porekao da je imao kontakte s Rusima tokom izbora 2016. godine.

Ministarstvo pravde >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je kasnije priznalo da se Sešns dva puta sreo s tadašnjim ruskim ambasadorom Sergejom Kisljakom. To je navelo demokrate u Kongresu da traže da FBI istraži da li je Sešns svesno dao lažne iskaze.

Sešns se u martu 2017. izuzeo od nadgledanja istrage svog ministarstva o mogućim vezama Rusije s ljudima iz predsedničke kampanje Donalda Trampa. Za istragu koju vodi specijalni tužilac Robert Muler sada je zadužen Sešnsov zamenik Rod Rozenštajn.

Sešnsov advokat Čak Kuper naveo je da mu je rečeno da ministar pravde nije pod istragom zbog lažnog svedočenja.

"Kancelarija specijalnog tužioca me je informisala da, nakon što je razgovarala s ministrom pravde i sprovela dodatnu istragu, ministar pravde nije pod istragom za davanje lažnog iskaza ili krivokletstvo tokom svedočenja i u pisanim podnescima Kongresu", rekao je Kuper.

Prilikom saslušanja u Kongresu, Sešns je izjavio da "nije upoznat s takvim aktivnostima", misleći na kontakte Trampove kampanje s ruskom vladom i da sam nije komunicirao s Rusima.

Ministarstvo pravde je saopštilo da Sešnsov odgovor nije bio lažan jer nije bio pitan o susretima s ruskim zvaničnicima dok je bio republikanski senator. Dan posle objavljivanja podataka o susretima s ambasadorom Kisljakom, Sešns se izuzeo iz istrage.
Pogledaj vesti o: FBI

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.