FBI se oglasio povodom umešanosti Antifa pokreta u proteste

Izvor: B92, 04.Jun.2020, 17:58

FBI se oglasio povodom umešanosti Antifa pokreta u proteste

Kancelarija FBI u Vašingtonu ne raspolaže obaveštajnim podacima koji ukazuju na umešanost ili prisustvo pokreta Antifa u nasilje tokom protesta.

Protesti su otpočeli zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u nedelju u tom gradu

U svom članku, američki list Nejšn piše o internom izveštaju FBI, ekskluzivno dobijenom od zvaničnika te službe koji je zahtevao da ostane anoniman. List podseća da je istog dana američki predsednik Donald >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tramp objavio na Tviteru da će Antifa biti označena kao teroristička organizacija uprkos tome što vlada SAD nema ovlašćenja da to učini kada je reč o grupama u SAD, kao i tome što Antifa zapravo ne predstavlja organizovanu grupu.

Nedugo zatim, državni tužilac Vilijam Bar izjavio je da nasilje koje su podstakli i izvršili predstavnici Antife i drugih sličnih grupa u toku protesta predstavlja terorizam na domaćem tlu i da će u skladu sa time biti i tretirano.

Antifa, čiji naziv predstavlja skraćenicu od reči "antifašistički", jeste jedna vrsta militantnog antirasističkog i antinacionalističkog organizovanja koje se u suprotstavljanju ekstremnoj desnici ne oslanja na pravosudni sistem, a grupe dovođene u vezu sa Antifom u prošlosti su već preduzimale nasilne akte, navodi list.

Međutim, činjenica da u ovom izveštaju, kojem su doprineli i doušnici FBI koji učestvuju u protestima, nema dokaza o umešanosti Antife nagoveštava da su strahovanja od takvih grupacija možda preterana, navodi list.

Kako navodi Nejšn, u izveštaju se upozorava da pripadnici jedne ekstremno desničarske grupe pozivaju na napade "ekstremnih desničara provokatora" na federalne agente i na korišćenje automatskog naoružanja protiv demonstranata.

List takođe navodi da je, osim zagovornika takozvane belačke nadmoći, FBI u svojim dokumentima prošle godine u "rasno motivisane nasilne ekstremiste" svrstao i ekstremiste motivisane afroameričkim identitetom.
Pogledaj vesti o: FBI

Nastavak na B92...






Povezane vesti

FBI nema dokaze o UMEŠANOSTI ANTIFE u nasilne proteste širom SAD

Izvor: Blic, 04.Jun.2020

Kancelarija američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) u Vašingtonu ne raspolaže obaveštajnim podacima koji ukazuju na umešanost ili prisustvo pokreta Antifa u nasilje koje se tokom protesta zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda dogodilo u nedelju u tom gradu, navodi američki list Nejšn.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.