FBI preko društvenih mreža vrbuje Ruse: Možemo da vam promenimo budućnost

Izvor: B92, 08.Apr.2023, 17:45

FBI preko društvenih mreža "vrbuje" Ruse: Možemo da vam promenimo budućnost

AmeričkiI FBI pokušava da vrbuje Ruse preko društvenih mreža u cilju prikupljanja obaveštajnih podataka, saopštila je televizija "Foks njuz".

Kako se navodi, Federalni istražni biro (FBI) od februara pokušava da vrbuje ruske građane pomoću društvenih mreža.

"U videu koji je objavljen na Fejsbuku i Tviteru prikazane su scene iz prestonice SAD i ruske ambasade, a glas na ruskom jeziku govori slušaocu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da FBI može da promeni njegovu budućnost ako je u stanju da pruži Sjedinjenim Američkim Državama obaveštajne podatke. Narator kaže da FBI traži špijune, emigrante i sve one koji imaju informacije o suprotstavljanju Kremlju", objašnjavaju novinari "Foks njuza".

Kako se navodi, eksperti imaju podeljeno mišljenje kada je reč o uspehu ovakvog oglašavanja. Po rečima bivše obaveštajne službenice Uprave vojne obaveštajne službe za rusku doktrinu i strategiju Rebeke Kofler, kvalitet takvog videa nije zadovoljavajući što "podriva autoritet FBI".

"FBI koristi tu novu metodu iz nekoliko razloga. Prvo, izuzetno je teško vrbovati ruske agente. Rusija je izuzetno teška sredina jer su njene kontraobaveštajne službe među najefikasnijim i najsurovijim na svetu. FBI reaguje na moderno doba kada su mladi ljudi stalno na društvenim mrežama. Pokušava da baci široku mrežu i da dobije veću korist privlačenjem više potencijalnih kandidata za špijunažu u korist SAD. Želim im uspeha, ali moja uverenost u uspeh tog programa je skoro ravna nuli", priznala je Kofler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.