FBI pod pritiskom: Stotine Epstinovih dokumenata čekaju na objavljivanje

Izvor: B92, 06.Jan.2024, 09:41

FBI pod pritiskom: Stotine Epstinovih dokumenata čekaju na objavljivanje

Američki FBI suočava se sa brojnim pozivima javnosti da objavi stotine "nestalih" dokaza zaplenjenih tokom racije u zgradi koju je posedovao seksualni prestupnik Džefri Epstin u Njujorku.

Nakon što je objavljena lista Epstinovih prijatelja, otvorila su se brojna sporna pitanja u SAD, prenosi Dejli mejl i dodaje da su među predmetima trake, diskovi, pasoši i fotografije, koji su bili u sefu na Epstinovom imanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tokom upada u njegovu zgradu vrednu 51 milion dolar, u julu 2019. godine, neposredno nakon što je on uhapšen.

Epstin je pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji 10. avgusta 2019. godine. Zahtevi dolaze nakon što su se pojavile spekulacije da je Epstin radio kao agent za izraelsku obaveštajnu službu Mosad, pre samoubistva, dok je čekao suđenje za seksualne prestupe nad decom.

Agent FBI Keli Megvajer prethodno je svedočila da je agencija otvorila sef u njegovom domu u julu 2019. godine, kako bi otkrila brojne dokaze, zajedno sa dijamantima i velikom količinom američkih dolara. Govoreći na suđenju, Epstinova pomoćnica, takođe optužena Gilejn Maksvel, rekla je sudu da su agenti samo fotografisali sadržaj, ali da nisu imali nalog da ga oduzmu, objavio je britanski Telegraf.

Kada se agencija vratila da zapleni dokaze 11. jula, nestali su, sudeći prema Megvajer, koja je rekla da su vremenom vraćeni u dve torbe, i da ih je vratio bivši Epstinov advokat Ričard Kan. Ona nije mogla da potvrdi da li je sadržaj na diskovima bio isti kao onaj koji je fotografisan, ali je rekla da su svi predmeti prebrojani.

Kutije sa diskovima i hard drajvovima su takođe otkriveni u nekoliko soba u Epstinovom domu, uključujući i u sobi za masažu. Na petom spratu Epstinove zgrade, agenti FBI su pronašli pedantno označen disk za koji su rekli da sadrži fotografije. Ovo otkriće nametnulo je spekulacije da je Epstin možda vodio tajnu špijunsku operaciju da uz pomoć seksualno kompromitujućeg materijala uceni političare i poslovnu elitu.

Bivši izraelski špijuni su zvanično rekli da je Epstina u špijunsku igru uveo otac pomoćnice Maksvel, Robert Maksvel, koga je Ari Ben-Menaš identifikovao kao agenta Mosada.

Ben-Menaš je radio za izraelsku vojnu obaveštajnu službu, u periodu od 1977. do 1987. godine. U izveštajima u vreme racije na Epstajnov dom takođe se govorilo da je u sefu otkrivena hrpa neprimerenih fotografija dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.