Izvor: Politika, 28.Sep.2012, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FBI još nije stigao u Bengazi

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Timu istražitelja Federalnog istražnog biroa libijske vlasti još nisu dozvolile da otputuje u Bengazi i tamo obavi istražne radnje o događaju od 11. septembra, kada je u napadu koji je naknadno proglašen „terorističkim” ubijen ambasador Kristofer Stivens sa još trojicom diplomata. Ovo je ekskluzivna informacija Si-En-Ena, koja konstatuje i da libijske vlasti Ef-Bi-Aju nisu omogućile ni da sasluša oko 40 pritvorenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << učesnika protesta, ne bi li se utvrdilo ko su bili organizatori i izvršioci napada.

U finišu izborne kampanje ovaj događaj je postao i neprijatna kontroverza za Obaminu vladu, s obzirom na to da je Stejt department napad na konzulat prvobitno opisao kao protest razjarene rulje zbog vređanja islama u jednom američkom video-zapisu na „Jutjubu”, da bi ga naknadno proglasio terorističkom akcijom.

Stejt department je na meti jer je u međuvremenu utvrđeno i da je konzulat u Bengaziju imao minimalno obezbeđenje koje je u svakom slučaju bilo u neskladu sa porastom bezbednosnih pretnji, o kojima je u svom ličnom dnevniku, koji je u spaljenom konzulatu našao izveštač Si-En-Ena, pisao i ubijeni ambasador.

Zgrada, uz to, nije imala ni uobičajenu protivpožarnu opremu. Prema podacima koje u jučerašnjem uvodniku iznosi „Volstrit džornal”, konzulat su čuvala samo petorica pripadnika američkog obezbeđenja i četvorica lako naoružanih Libijaca. Ni ambasadu u Tripoliju, niti konzulat u Bengaziju nisu štitili marinci, jer ove misije nisu imale status bezbednosno prioritetnih.

Te ocene su u međuvremenu drastično revidirane: u najnovijim izjavama Hilari Klinton, koja je ovim povodom izložena prvim ozbiljnijim kritikama kao šefica američke diplomatije, ukazuje se da je iza napada po svoj prilici „Al kaida islamskog Magreba”, severnoafrička filijala glavne džihadističke organizacije, što daje nove dimenzije kako događaju u Bengaziju, tako i situaciji u Libiji.

M. Mišić

objavljeno: 28.09.2012
Pogledaj vesti o: FBI,   Vašington

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.