FBI doveo bravara da obije vrata - odgovorićemo adekvatno FOTO

Izvor: B92, 25.Jul.2020, 17:04

"FBI doveo bravara da obije vrata - odgovorićemo adekvatno" FOTO

Peking -- Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je danas saopštilo da su američki policajci nepropisno ušli u zatvoreni kineski konzulat u Hjustonu.

U saopštenju nisu izneti detalji, ali su američki federalni agenti proverili vrata konzulata a juče je primećen bravar koji je radio na bravi nakon što su kineske diplomate napustile zgradu.

Američko-kineski odnosi su pali na najniži nivo u više decenija usled sporova oko trgovine, tehnologije, Hongkonga, optužbi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za špijunažu i protesta zbog tretmana muslimana u Kini.

Vlada predsednika Donalda Trampa je ove nedelje naložila zatvaranje kinesakog konzulata u Hjustonu, tvrdeći da su kineski agenti pokušali da ukradu medicinska i druga istraživanja u Teksasu. Peking je odgovorio naredbom da se zatvori američki konzulat u gradu Čengdu.

"Što se tiče nasilnog ulaska američke strane u zgradu kineskog generalnog konzulata u Hjustonu, Kina izražava snažno nezadovoljstvo i protivljenje. Kina će odgovoriti adekvatno i neophodno", navedeno je u saopštenju.

Rečeno je da je konzulat u Hjustonu bio kineska imovina i da po diplomatskim sporazumima američki zvaničnici nisu imali pravo ulaska.

Građani Čengdua su danas fotografisali američki konzulat dok su policajci zatvarali ulicu.

Jedan autobus je dovezen na zemljište konzulata ali nije bilo drugih dešavanja.
Pogledaj vesti o: FBI

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.