Bivši agent optužen da je radio za Ruse

Izvor: B92, 07.Avg.2023, 21:28

Bivši agent optužen da je radio za Ruse

Bivši agent Federalnog istražnog biroa (FBI) Čarls Mekgonigal mogao bi da promeni izjavu o krivici.

Mekgonigala američki tužioci optužuju da je radio za ruskog oligarha Olega Deripasku i izjasnio se prethodno krivim za izbegavanje američkih sankcija i pranje novca, pokazali su danas sudski zapisi.

Čarls Mekgonigal se ranije izjasnio da nije kriv, a promena ročišta za izjašnjenje o krivici pred američkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okružnom sudijom na Menhetnu zakazana je za 15. avgust, preneo je Rojters. Portparol kancelarije američkog tužioca na Menhetnu, koja je pokrenula slučaj, odbio je da komentariše.

Tužioci su u januaru rekli da je Mekgonigal, koji je vodio kontraobaveštajno odeljenje FBI u Njujorku, pre penzionisanja, 2018. godine primio skrivene isplate od Deripaske u zamenu za istragu protiv rivalskog oligarha, dok je 2019. bezuspešno naterao da ukine američke sankcije Deripaski.

Optužbe protiv Mekgonigala usledile su kada su američki tužioci pojačali pokušaje da sprovedu sankcije ruskim zvaničnicima i kontrolišu njihove navodne pomagače. Deripaska, osnivač ruske aluminijumske kompanije Rusal, bio je među dvadesetak ruskih oligarha i vladinih zvaničnika koje je Vašington stavio na crnu listu 2018, kao reakciju na navodno mešanje Rusije u izbore u SAD 2016.

On i Kremlj su negirali bilo kakvo mešanje u američke izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.