Bivši Trampov savetnik priznao da je lagao FBI

Izvor: Radio 021, 02.Dec.2017, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši Trampov savetnik priznao da je lagao FBI

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa Majkl Flin priznao je u petak na sudu krivicu po optužbi da je dao lažnu izjavu agentima Federalnog istražnog biroa (FBI) o svom razgovoru s ruskim ambasadorom u decembru prošle godine.

Kako ocenjuje agencija AP, to je dodalo još jedan sloj laži na dalekosežnu istragu o navodnim vezama ruskih zvaničnika i predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << SAD Donalda Trampa. Američka agencija navodi da Flinovo priznanje nije specijalnom istražitelju Roberu Muleru dalo odgovor na pitanje koje traži da li je Trampov izborni štab sarađivao s Rusijom da bi on pobedio na predsedničkim izborima u SAD.

Nema sumnje da su Muler i njegov tim prikupili veliki broj informacija o kontaktima Trampovih saradnika i Rusije, a sada istragu okreću novom ključnom saradniku Majklu Flinu.

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost može da približi Muleru šta se dešavalo tokom kampanje, "da ga stavi u istu sobu" sa Trampom i njegovim najbližim saradnicima tokom izborne kampanje, prenosa vlasti i ranih dana njegove administracije vremena kada su Trampovi saradnici priznali da su komunicirali sa ljudima povezanim sa Rusjom.

Nekoliko sati pošto je Flin priznao da je lagao o kontaktima sa ruskim zvaničnicima, u centar pažnje je izbilo nekoliko imena ključnih igrača u njegovim aktivnostima. Jedno od njih je Trampov zet Džared Kušner, "veoma visok" zvaničnik u tranziciji vlasti koji je uputio Flina da kontaktira strane vlade.

Flin je četvrta optužena osoba u istrazi specijalnog savetnika Roberta Mulera o navodnom ruskom mešanju u američke izbore 2016. godine. On je prvi priznao krivicu.

Flin je pod istragom zbog niza optužbi, između ostalog da je lobirao u ime Turske, ali činjenica da je optužen po jednoj tački za iznošenje lažne izjave sugeriše da sarađuje s Mulerovom istragom u zamenu za blažu kaznu, navodi agencija Asošiejted pres.

Federalni sudija rekao je da Flin sarađuje s Vladom u Mulerovoj istrazi, dodajući da će Vlada odlučiti koliko efikasno Flin sarađuje u okviru dogovora o priznanju krivice. On je 13. februara podneo ostavku posle medijskih izveštaja da je pre Trampove inauguracije s ruskim ambasadorom razgovarao o američkim sankcijama Rusiji.

Smenjeni direktor FBI-ja Džejms Komi proletos je na saslušanju pred obaveštajnim odborom Senata rekao da je bilo "veoma zabrinjavajuće" kada mu je Tramp u februaru tražio da obustavi istragu o Flinu, pokrenutu zbog njegovih neprikladnih kontakata s Rusijom.

Mulerov tim je prošlog meseca objavio optužnice protiv tri zvaničnika Trampovog izbornog štaba, bivšeg šefa štaba Pola Manaforta i njegovog poslovnog saradnika Rika Gejtsa, kao i protiv spoljnopolitičkog savetnika Džordža Papadopulosa.

Autor: Beta
Pogledaj vesti o: FBI

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.