Američki veteran uhapšen zbog pisama sa ricinom

Izvor: N1 televizija, 04.Okt.2018, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki veteran uhapšen zbog pisama sa ricinom

FBI je u sredu uhapsio američkoga mornaričkog veterana pod sumnjom da je visokim američkim zvaničnicima poslao pisma za koja se strahovalo da sadrže otrov ricin, saopšteno je iz kancelarije tužioca u Solt Lejk Sitiju.

Tridesetdevetogodišnji Vilijam Klajd Alen uhapšen je u svojoj kući u Loganu (Juta) i protiv njega će u petak biti podignuta optužnica, rekla je portparolka tužilaštva.

Alen je pod istragom zbog pisama poslatih zvaničnicima Pentagona >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i predsedniku Donaldu Trampu, saopštio je drugi izvor.

Američki zvaničnici u sredu su saopštili da je odmah odbačena mogućnost da je reč o terorističkom činu u slučaju u kojem su u kancelariji za sortiranje pošte u Pentagonu dostavljene koverte koje su bile pozitivne na ricin.

Portparolka Pentagona rekla je da je testiranje na ricin bilo pozitivno zbog semenki ricinusa koje su bile u koverti, a ne samog smrtonosnog otrova.

Ricin je prirodni sastojak biljke ricinusa, ali tek se preradom pretvara u biološko oružje. Ricin može uzrokovati smrt za 36 do 72 sata od izlaganja i za njega nema poznatog protivotrova.

Jedno od pisama bilo je naslovljeno na američkoga ministra obrane Džima Matisa, a američka tajna služba saopštila je da istražuje "sumnjivu kovertu" naslovljenu na Trampa koja je je primljena u ponedeljak, premda nikad nije ušla u Belu kuću.

FBI je saopštio da istražuje "potencijalno opasne hemikalije" u Loganu.

Alen je služio u mornarici od 1998. do 2002.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.