AP: FBI želi da ispita pripadnika Nacionalne garde Masačusetsa zbog curenja poverljivih dokumenata

Izvor: Beta, 13.Apr.2023, 21:00

AP: FBI želi da ispita pripadnika Nacionalne garde Masačusetsa zbog curenja poverljivih dokumenata

Američki Federalni istražni biro (FBI) želi da ispita pripadnika Nacionalne garde vazduhoplovstva Masačusetsa u vezi sa curenjem poverljivih vojnih dokumenata vlade SAD o ratu u Ukrajini, izjavile su danas dve osobe upoznate sa istragom.Istražitelji veruju da je pripadnik Nacionalne garde, specijalizovan za obaveštajne poslove, vodio čet grupu u kojoj su objavljeni poverljivi dokumenti, rekle su dve osobe agenciji Asošiejted pres.Oni su identifikovali pripadnika garde kao 21-godišnjeg Džeka Tešeiru (Jack Teixeira) iz mesta Svonsi u saveznoj državi Masačusets.Ministarstvo odbrane SAD nije potvrdilo identitet pripadnika garde, ali je navelo da je "svesno postojanja istrage o navodnoj ulozi koju je pripadnik Nacionalne garde vazduhoplovstva Masačusetsa možda imao u nedavnom curenju visoko poverljivih dokumenata".Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena danima se bori da umanji posledice curenja poverljivih vojnih dokumenata, koje je ukazalo na potencijalne ranjivosti u sposobnostima protivvazdušne odbrane Ukrajine i razotkrilo privatne procene saveznika o nizu obaveštajnih pitanja.Bajdenova administracija radi na proceni diplomatskih i bezbednosnih posledica curenja dokumenata otkako se za to saznalo prošle nedelje.Portparol Pentagona je novinarima ove nedelje rekao da curenje dokumenata predstavlja "veoma ozbiljan rizik po nacionalnu bezbednost", a Ministarstvo pravde SAD je otvorilo istragu kako bi identifikovalo osobu odgovornu za to.
Pogledaj vesti o: FBI

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uhapšen pripadnik Nacionalne garde, osumnjičen za curenje poverljivih dokumenata Pentagona

Izvor: Radio 021, 13.Apr.2023

FBI je uhapsio Džeka Tešeiru, pripadnika Nacionalne garde, koji se dovodi u vezu sa curenjem poverljivih dokumenata koji su objavljeni na internetu.

Nastavak na Radio 021...

Jack Teixeira se tereti za curenje informacija iz Pentagona

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Apr.2023, 07:27

Jack Teixeira, 21-godišnji pripadnih Vazduhoplovstva Nacionalne garde američke države Massachusetts, sumnjiči se za objavljivanje povjerljivih dokumenata iz Pentagona po dvije tačke Zakona o špijunaži. Tokom kratkog saslušanja pred sudom u Bostonu, američka tužiteljica Nadine Pellegrini rekla...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.