SKANDAL! Hrvatski bend sa Evrovizije ima album Bombardiranje Srbije I Čačka, a u spotu skrnave...

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Maj.2023, 10:33

SKANDAL! Hrvatski bend sa Evrovizije ima album "Bombardiranje Srbije I Čačka", a u spotu skrnave...

Evo šta su radili u srpskim narodnim nošnjama.

Navikli smo da Evrovizija pršti od kemp estetike, a nezvaničnu titulu najkemp nastupa prethodne večeri zasigurno je poneo hrvatski bend Let 3 sa svojom pesmom "Mama ŠČ", sa kojom su uspeli da se kvalifikuju u finale najvećeg muzičkog nastupa.

Sredovečni muškarci sa bradama u tetkastim haljinama i vojnim kapama, šljokice i bojne rakete, štikle i staljinistički brkovi, bizaran i pevljiv tekst omogućili >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su da hrrvatski nastup bude jedan od najkomentarisanijih nastupa.

Svi se sada pitaju odakle ovaj bend i o čemu uopšte peva ova pesma.

Let 3 je alternativni rok sastav iz Hrvatske čiju osnovu čine basista Damir Martinović Mrle i pevač Zoran Prodanović Prlja. Osnovan je 1987. godine u Rijeci. Iza sebe imaju više albuma ali je jedan posebno izazvao dosta kontroverzi u Srbiji.

Naime, bend je 2005. izbacio album „Bombardiranje Srbije i Čačka“, konceptualni album na kom su svirali turbo folk, provučen kroz psihodeliju i space rock filter, stvarajući jednu posmodernističku kašu svega i svačega u kome su na duhovit način bavili različit temama. Dodatnu kontroverzu izazvao je spot u kome članovi benda mast***iraju u srpskoj nacionalnoj nošnji.

Tada je bend bio na meti pojedinih srpskih medija koji su išli toliko daleko da su bend optuživali za neoustavštvo i desničaranje.

Ipak, ovaj bend je poznat po brojnim provokacijama koje su takođe pored srpskih, provocirale i hrvatske građane, rimokatoličku crkvu i hrvatsko društvo. Stoga, Damir Martinović na pitanje kako gleda na to što je taj album izazvao dosta pažnje u Srbiji bio izričit da je provokacija jednostavno deo estetike benda.

- Nisam baš shvatio zašto su se u Srbiji šokirali. To je jednostavno naš način ophođenja, naš način rada. To nije ništa novo što sada otprilike nismo radili. Stalno radimo na sličan način. Imali smo spolovila u brnjicama, pa smo imali d**anje spolovila. To je naš način izražavanja. To je moj način života, moj način viđenja stvari oko mene - rekao je Mrle svojevremno za Radio Slobodnu Evropu.

Mrle se u istom razgovoru osvrnuo i na svoj spot u kome bendovi on*nišu u srpskoj narodnoj nošnji.

- Mi smo na ovom albumu koristili jako puno elemenata s ovih naših prostora. Koristili smo jako puno i srpske muzike, koristili smo jako puno tehno glazbe, koristili smo rok glazbu, koristili smo naš standardni psychodelic trash. Uz pomoć tih elemenata pokušavamo stalno dobiti jedan potpuno novi izraz. Zbog toga smo, eto, u tom trenutku obukli i srpske narodne nošnje i napravili takvu pesmu - istakao je Mrle.
Pogledaj vesti o: Evrovizija 2015

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.