Požega, Evrosong na đački način

Izvor: RTS, 17.Maj.2016, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požega, "Evrosong" na đački način

Ove godine Srbija je prvi put imala svog predstavnika na "Skulvižn" takmičenju, koje je ustanovljeno pre šest godina, kao deo "itvining" projekta. Ako je za utehu zbog plasmana naše zemlje na Evroviziji, srpski osnovci iz osnovne škole "Petar Leković" iz Požege zauzeli su deveto mesto u konkurenciji 36 škola iz Evrope.
Reči pesme "Pravi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << drug" kojom su požeški osnovci branili boje Srbije na ovogodišnjem "Skulvižn" takmičenju, nastale su spontano na času muzičke kulture. Šestaci nisu ni slutili da će taj čas solo pesme postati deo školske istorije.

"Spontano se sve dogodilo, smišljali smo tekst i celo odeljenje je učestvovalo u tome", navodi Ema Tošić, učenica šestog razreda.
Dobar tekst osnovaca, nastavnik muzičkog obogatio je melodijom, a đaci, nastavnici i roditelji zajedno uobličili i rediteljski.
"Mi smo za manje od dve nedelje snimili spot, poslali pesmu. I to je odličan rezultat, da kažemo, od 36 zemalja učesnica, gde je svaka zemlja prestavljena jednom osnovnom školom", ističe Milan Zlatković, nastavnik muzičke kulture.
Druge škole se za takmičenje pripremaju mesecima, kaže nastavnica srpskog jezika Olgica Spasojević, koja je došla na ideju da škola u kojoj radi učestvuje u projektu koji ima takmičarski karakter, ali bez materijalne nagrade.
"Cilj ovog projekta i nije takmičenje, nego razmena iskustava, prilika da deca mogu da izraze svoju kreativnost, da mogu da komuniciraju sa vršnjacima iz drugih škola iz drugih zemalja", naglašava Spasojevićeva.
I na "Skulvižn" takmičenju pobedila je kompozicija iz Ukrajine, ali su osnovci iz te zemlje taj trijumf ostvarili dva dana pre nego što je njihova zemljakinja pobedila na Evroviziji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.