Poslednja Evrovizija se u Engleskoj održala 1998. godine: Tada su uvedene sledeće novine

Izvor: B92, 09.Maj.2023, 18:40

Poslednja Evrovizija se u Engleskoj održala 1998. godine: Tada su uvedene sledeće novine

Danas se u Liverpulu održava prvo polufinale Evrovizije.

Domaćin takmičenja je trebalo da bude Ukrajina budući da je ukrajinska folk-rep grupa Kaluš orkestra u maju prošle godine pobedila na takmičenju u Torinu. Drugo mesto tada je osvojio britanski predstavnik Sam Rajder neobičnom pesmom Space Man.

Međutim, Evropska radio-difuzna unija (EBU) je krajem prošle godine zaključila da Ukrajina ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << može jamčiti sigurnost za više od 10.000 ljudi uključenih u produkciju i još 30.000 obožavalaca. Ukrajinska vlada pristala je na kraju na to da se događaj realizuje u organizaciji Velike Britanije.

Ujedinjeno Kraljevstvo ranije je bilo domaćin takmičenja osam puta, a četiri se puta ono održalo u Londonu. Poslednji je put tamo u održano 1998. u Birmingemu. Takmičilo se 25 učesnika, a pobedu je odneo Izrael, koji je predstavljala transseksualna diva Dana International s pesmom Diva.

Takmičenje se tad održalo u Nešenal indor areni, a tablica glasanja je prvi put imala 3D mapu. Godine 1998. na Evroviziji je zadnji put svirao orkestar. To je bila prva godina televotinga u svim zemljama i ujedno zadnja godina zabrane pevanja na neslužbenim jezicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.